Linkovi

Gates: Američko-ruski odnosi u opasnosti od višegodišnjeg pogoršanja


Američki ministar obrane Robert Gates upozorava da bi odnosi Rusije sa Sjedinjenim Državama mogli biti pogoršani godinama ukoliko se Rusija ne povuče sa svoje vojne ofenzive u Gruziji.

Gates je izjavio da je američka vlada očekivala da će Sjedinjene Države i Rusija surađivati u održavanju mira u regiji. No, kazao je, ruski vojni potezi posljednjih dana 'sve to dovode u pitanje'.

Ministar Gates kaže da su trenutni američki vojni napori u kavkaskom području usredotočeni na humanitarne potrebe. Kako je rekao, jedino američko vojno osoblje na tlu Gruzije bit će ono koje izvodi te humanitarne akcije.

Američki predsjednik George Bush ponovno je naglasio svoju podršku 'suverenoj, slobodnoj Gruziji', u današnjim telefonskim razgovorima s predsjednicima Litve i Ukrajine. Trojica čelnika su razgovarali o humanitarnim naporima koji su u tijeku, te su se složili da Rusija treba povući svoje snage iz Gruzije.

Ranije je Bijela kuća – putem glasnogovornice – odbacila jučerašnju primjedbu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da je gruzijski teritorijalni integritet sada 'mrtva stvar'.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice ponovno pozvala Rusiju da se pridržava sporazuma o prekidu vatre u Gruziji. Gospođa Rice je objavila svoj poziv nakon razgovora s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem koji je početkom tjedna posredovao u postizanju prekida vatre. Državna tajnica iz Francuske odlazi u Tbilisi kako bi pokazala američku solidarnost s Gruzijom u sukobu protiv Rusije.

XS
SM
MD
LG