Linkovi

Web stranica tjedna: SnagFilms


Hitovi Holivuda, Bolivuda i drugih velikih filmskih produkcijskih središta često na putu do lokalnih kina zaguše male filmove, a posebice dokumentarce. No, jedan novi websajt trudi se doprijeti do publike koja voli takve filmove.

"Naš je posao da publici diljem svijeta besplatno pružimo priliku da vide nagrađene dokumentarne filmove."

Tako kaže Rick Allen, voditelj web stranice SnagFilms.com, koja donosi putem Interneta kompletne dokumentarne filmove. Ponuda obuhvaća širok raspon visoko kvalitetnih filmova, i to ne samo onih iz produkcije National Geographica ili glavne američke javne televizijske mreže PBS, nego i radove neovisnih filmskih stvaratelja.

"Neki od njih su dobro poznati štovateljima filmova i dokumentaraca neovisne produkcije. Neki od njih prave filmove o vrlo bitnim pitanjima koja su upravo dobra za način distribucije putem našeg websajta, a ne u kinima," kaže Rick Allen.

Filmski stvaratelji i sami mogu podnijeti svoja djela – ako su ona festivalske kvalitete! - na publikaciju putem web stranice SnagFilms. Za sada, većina ponuđenih filmova je američke proizvodnje, ali Rick Allen kaže da će proširiti ponudu međunarodnim djelima. Jedna od stvari koja web stranicu SnagFilms čini jedinstvenom u njezinom žanru je to da se gledatelje potiče da šire gledanost filmova tako što će ih postaviti i na vlastite web stranice:

"Sam naziv web stranice, 'snag', označava sposobnost da se preuzme naše filmove i napravi virtuelna kino dvorana na bilo kojoj web stranici … recimo, na društvenim stranicama Facebook ili MySpace; ili na nečijem blogu, ili bilo gdje. Sa svojim prijateljima i poznanicima tako možete podijeliti interes za određenu temu."

Takvo je preuzimanje vrlo lako izvesti, odnosno ne treba se biti posebno učen u rukovanju kompjuterom; najčešće je dovoljna jednostavna operacija 'kopiraj-i-zalijepi'. Dodatna značajka web stranice SnagFilms je mogućnost da se iskaže podrška filmskim stvarateljima tako da se novčanom donacijom pomogne njihovim omiljenim humanitarnim ciljevima na svim stranama svijeta.

XS
SM
MD
LG