Linkovi

Michael Phelps - sportaš s najviše zlatnih medalja u povijesti


Na Olimpijskim igrama u Pekingu, američki plivač Michael Phelps osvojio je još dvije zlatne medalje i time postao najuspješniji sportaš svijeta po broju osvojenih zlatnih odličja u povijesti Olimpijskih igara – ukupno 11.

Deseto je zlato postigao pobjedom na 200 metara u leptir stilu, oborivši time vlastiti prošlogodišnji svjetski rekord. Srebro je u toj utrci osvojio Mađar Laszlo Cseh, a Japanac Takeshi Matsuda dobio je broncu. Jedanaesto zlato Michaela Phelpsa osvojeno je u štafeti 4 puta 200 metara koja je u Pekingu završila prije nepunih sat vremena.

U ženskom plivanju, Talijanka Federica Pellegrini oborila je svjetski rekord i osvojila zlatnu medalju u utrci na 200 metara slobodno. Druga je bila Slovenka Sara Isaković, a treća Kineskinja Pang Jiayin.

Trenutno stanje medalja među državama: Sjedinjene Države vode s ukupno 25 osvojenih medalja, slijedi Kina s dvadeset jednom, te Južna Koreja s 12. Međutim, Kina prednjači u broju zlatnih odličja – trenutno ih ima 13, a Sjedinjene Države 9.

XS
SM
MD
LG