Linkovi

Sponzoriranje Olimpijade - podrška zemlje domaćina?


Izložak Coca Cole na Olimpijskih igrama u Pekingu sastoji se od ogromne boce Coca Cole s umjetničkim radovima koji predstavljaju različite kineske provincije. Coca Cola je jedna od desetak medjunarodnih korporacija koje su platile skoro 100 milijuna dolara – svaka - kako bi bile glavni sponzori ovih Olimpijskih igara. Ove će tvrtke, također, platiti i veći dio od nekih šest milijardi dolara, koliko se predvidja da će biti potrošeno na promidžbene kampanje diljem svijeta, za vrijeme Olimpijade.

Njihov je cilj jednostavan - zaraditi više novca prodajom svojih proizvoda u Kini i ostatku svijeta. Neke organizacije za zaštitu ljudskih prava kažu da time, što posluju u Kini, ove kompanije daju nijemu suglasnost opetovanom kršenju ljudskih prava. Mnogi promatrači Olimpijskih igara, kao što je Blair Whitmarsh iz Kanade, kažu da sponzoriranjem Olimpijskih igara te korporacije ne izražavaju podršku politici kineske vlade.

“To je dobro pitanje. Olimpijske igre pokušavaju biti udaljene od politike, tako da ja to gledam na taj ne-politički način. Sponzoriranje igara osigurava nam da imamo najbolje moguće natjecanje.”

Pred početak Olimpijade, McDonalds je otvorio svoj najveći restoran na svijetu, upravo u srcu pekinškog glavnog natjecateljskog kompleksa. McDonalds, koji posluje u Kini od 90-ih godina prošlog stoljeća i ove će godine imati tisuću restorana u toj zemlji, angažirao je bivšeg američkog olimpijca Carla Lewisa da promovira otvaranje restorana u Pekingu ta da bude trener osoblju koje će sudjelovati u natjecanju pravljenja hamburgera. Lewis kaže da poslovanje kompanije poput McDonaldsa u Kini predstavlja pozitivan utjecaj na tu zemlju.

“Kina je morala učiniti neke ustupke i oni će i nastaviti s takvom praksom kako bi se prilagodili ostatku svijeta. Naravno, ne možemo obrnuti proces globalizacije. Kompanije poput McDonaldsa, koje posluju u Kini i svakodnevno zapošljavaju ljude, omogućuju ljudima ove zemlje da bolje razumiju druge, različite culture…mislim da je to dobra stvar.”

Predsjedatelj američkog olimpijskog odbora Peter Ueberroth nazočio je otvaranju ovog restorana. On je bio organizator prve Olimpijade koja je sponzorirana iz privatnih izvora 1984 godine u Los Angelesu i kaže da Olimpijada i njeni sponzori za Kinu predstavljaju poticaj da se prilagodi medjunarodnim standardima.

“Mislim da kada se jedna zemlja otvori, počne se i ponašati drugačije. A, Olimpijada otvara zemlju kao niti jedan drugi dogadjaj u povjesti.”

Ueberroth dodaje da će sponzoriranje Olipijade u Kini od strane korporacija vjerojatno znatnije doprinjeti promjenama u ovoj zemlji nego bi to bio slučaj da su bojkotirali Igre.

XS
SM
MD
LG