Linkovi

Isaac Hayes (1942.-2008.)


Legendarni pjevač soul glazbe, skladatelj i glumac, Isaac Hayes, umro je u nedjelju, 10. kolovoza u svom domu u Memphisu, država Tennessee, u dobi od 65 godina. Nađen je kako leži u nesvjesnom stanju pored uključene pokretne trake za trčanje.

Sa svojom glazbom za film “Shaft” 1972. godine, Isaac Hayes postao je prvi američki skladatelj afričkog podrijetla koji je osvojio nagradu Oskar za najbolju originalnu skladbu, “Theme from Shaft.” Ta mu je glazba donijela i nagrade Golden Globe i Grammy.

Isaac Hayes je rođen u Covingtonu, u američkoj saveznoj državi Tennessee. Pjevati je počeo u crkvi, kad mu je bilo pet godina. Vrlo brzo nakon toga sam je naučio svirati glasovir, orgulje, flautu i saksofon.

Da bi se probio u glazbenoj industiji nije morao otići daleko od kuće. Svoju glazbenu karijeru započeo je kao prateći glazbenik i skladatelj za Stax Records, jednu od vodećih izdavačkih kuća R&B glazbe, sa sjedištem u Memphisu. Za svoje suradnje s ovom kućom, zapažen je kao jedan od skladatelja niza hit singlica, uključujući klasik Sam and Davea, “Soul Man.”

Svojim prvim albumom “Presenting Isaac Hayes” nije ostavio najsjajniji prvi dojam: dobio je kritike zbog previše improvizacije i elemenata jazza. No, pojavivši se obrijane glave, sa sunčanim naočalama i glomaznim zlatnim nakitom na koricama svog albuma “Hot Buttered Soul,” Hayes je dobio pohvale za njegove obrade klasičnih pop skladbi “By the Time I Get To Phoenix” i “Walk On By.” Njegove aranžmane, u kojima je kombinirao elemente soul, jazz, rock i gospel glazbe, pratio je Isaacov prepoznatljivi duboki glas bass-baritona.

Hayesova glazbena karijera doživjela je procvat 70.-ih godina. Album “Black Moses” iz 1972. godine donio mu je treću nagradu Grammy i postao jednim od njegovih sedam albuma koji su se tijekom tog desetljeća našli na listi 40 najboljih.

Hayes je gajio strast za glumu – pojavio se u desetak filmova i televizijskih emisija. Jedna od njegovih najpoznatijih uloga bila je glas Kuhara u animiranoj seriji “South Park.” Posljednja mu je filmska uloga bila u još neprikazanom filmu “Soul Men,” uz Samuela Jacksona i Bernieja Maca.

Hayes je primljen u Kuću slavnih rokenrola 2002. godine. G. 2005. izdavačka kuća Concord Records objavila je njegovu retrospektivu na nosaču zvuka i DVD-u, koja uključuje Hayesov nastup na festivalu soul glazbe Wattstax u Los Angelesu 1972. godine.

Isaac Hayes ženio se četiri puta, a iza sebe je ostavio dvanaestero djece i troje unučadi.

XS
SM
MD
LG