Linkovi

Phelpsu treća zlatna medalja


Na Olimpijskim igrama u Pekingu, američka plivačka senzacija Michael Phelps osvojio je svoje treće zlato, postigavši svjetski rekord na 200 metara u slobodnom stilu. Phelps je ovu utrku završio gotovo dvije sekunde ispred svog protivnika, Južnokorejca Parka Tae-hwana, a gotovo sekundu brže od svog vlastitog svjetskog rekorda. Broncu je osvojio Amerikanac Peter Vanderkaay. Michael Phelps je na dobrom putu da osvoji rekordnih osam zlatnih medalja na jednoj Olimpijadi. Phelps sada ima ukupno devet zlatnih medalja s ljetnih Olimpijskih igara, čime je postao peta osoba koja je dostigla taj broj, uz, među ostalima, sportske velikane Carla Lewisa i Marka Spitza.

Još jednu zlatnu medalju za Sjedinjene Države osvojila je Natalie Coughlin, pobijedivši u 100 metara leđno. Kirsty Coventry iz Zimbabwea tu je utrku završila na drugom, a Amerikanka Margaret Hoezler na trećem mjestu. U muškoj konkurenciji na 100 metara leđno i zlato i srebro osvojili su – ponovno - Amerikanci: Aaron Peirsol i Matt Grevers, pri čemu je Peirsol također oborio dosadašnji svjetski rekord u toj disciplini.

Rus Arkady Vyatchanin i Australac Hayden Stoeckel podijelili su treće mjesto. I Austrijanka Leisel Jones postigla je svjetski rekord, pobjedom u utrci na 100 metara leđno, u kojoj je Amerikanka Rebecca Soni osvojila srebrnu, a Austrijanka Mirna Jukić brončanu medalju.

XS
SM
MD
LG