Linkovi

Treba li liječiti karcinom prostate kod muškaraca poznije dobi?


Karcinom prostate najčešće se javlja kod muškaraca u poznijoj životnoj dobi. Od pedesete pa do 75 godine života, izgledi za obolijevanje od raka prostate strmoglavo rastu te bi, prema nekim procjenama, kod 50 posto muškaraca starijih od 75 godina moglo biti dijagnosticirana ta bolest. Kažemo mogla biti jer se bolest u toj dobi dijagnosticira samo ako postoje vidljive tegobe.

Razgovaramo sa doktorom Michaelom LeFevreom sa državnog sveučilišta savezne države Missouri. Objašnjava nam kako kod starijih pacijenata, karcinom prostate raste jako sporo i da ga zbog toga ne treba uvijek tretirati.

"Sedamdesetogodišnjak će u prosjeku živjeti još desetak godina i u tom periodu su mu šanse daleko veće da umre od srčanog ili moždanog udara nego da podlegne karcinomu prostate."

Doktor LeFevreon je dio američke radne grupe od koje se očekuje da predloži kako se postaviti prema karcinomu prostate kod muškaraca o toj životnoj dobi. Kaže nam da muškarce nakon 75-e godine života ne treba više testirati jer ukoliko se inicijalno testiranje pokaže pozitivnim, tradicionalno bi ih se izložilo dodatnim dijagnostičkim procedurama i agresivnim tretmanima.

"Tretmani nisu bezazleni jer se sastoje od kirurških zahvata i nekih oblika radijacijskog liječenja, a i jedan i drugi pristup predstavljaju značajan rizik za zdravlje. Najveći broj ovih pacijenata će završiti sa poremećajima seksualne aktivnosti, mokraćnog trakta, a često i poremećajima probavnog sustava."

Iako je nekima pomisao na pristup ¨imati karcinom, a ne liječiti ga¨ pomalo zastrašujuća, doktor LeFevre kaže da sve do sada objavljene studije ukazuju kako razlika između agresivnog liječenja i nikakvih zahvata ustvari nema – životni vijek liječenih pacijenata nije dulji, a onih koji nisu liječeni nije vidno kraći.

"Jednostavno nam je bilo reći da smo uspješno liječili ove starije pacijente dok nismo znali da je ishod jednak ishodu onih koje nismo liječili. A razlike u kvaliteti života su bile ekstremne."

Doktor LeFevre kaže kako ne očekuje da će većina liječnika preko noći promijeniti svoje mišljenje i prestati tretirati starije pacijente. Ali se nada kako će ih barem nagnati da sa svojim pacijentima rasprave pro i kontra aspekte tretmana karcinoma prostate.

XS
SM
MD
LG