Linkovi

Film tjedna: Tropic Thunder


Filmska ekipa koja snima napeti ratni film nađe se usred pravog sukoba, s pravim metcima. To je tema nove akcijske komedije s Benom Stillerom kao redateljem i protagonistom glavne uloge.

Radi se o snimanju filma koje naglo krene neželjenim tokom. Filmska ekipa nalazi se u Vijetnamu, snimajući dramatična ratna iskustva iz bestseller romana naslovljenog "Tropic Thunder". No, snimanje se pretvara u pravu moru.

Glumačku filmsku ekipu tvore likovi koji su već sami po sebi komični: jedan oskarovac koji održava svoju ulogu bez obzira snima li se ili ne, jedan komičar koji se pokušava pretvoriti u ozbiljnog dramskog glumca, rapper umjetničkog imena 'Alpa Chino', te akcijski glumac čije je najbolje vrijeme već prošlo. Ovog posljednjeg, Tugga Speedmana, glumi Ben Stiller.

"Čitava zamisao filma je da se našali na račun glumaca … koliko daleko idu u manifestaciji svog ega, svog osjećaja vlastite važnosti. Šalimo se na račun ogromne potrebe glumaca da ih se shvati ozbiljno," kaže Stiller.

Možda najkarikiraniji takav primjer je australski oskarovac Lazarus, koga glumi Robert Downey Jr. Lazarus se nađe u ulozi crnačkog američkog vojnika i, odlučan da se potpuno 'ulije' u svoj lik, on se podvrgne medivicinskom zahvatu potamnjivanja kože. Downey kaže da – premda nekima to može izgledati uvredljivo, ako je izvučeno iz konteksta – lik Lazarusa ismijava onu vrstu glumaca čiji džinovski ego najjačava svaki osjećaj za mjeru.

"Znam - ponekad iz vlastitog iskustva, ali mnogo češće gledajući druge - kako nema ničeg toliko istodobno odbojnog i smiješnog kao što je glumac koji samog sebe shvaća preozbiljno, glumac koji misli da može odglumiti sve samo ako se dovoljno uroni u taj lik," kaže Downey.

Naglašavajući parodični aspekt ostalih likova, tu je lik novajlije u glumačkom poslu Jaya Sanduskyja – u interpretaciji kanadskog glumca Jaya Baruchela – koji je jedini potpuno normalan filmski lik.

Nakratko se u filmu pojavljuju i Matthew McConnaughey, kao pričljivi glumački agent, te Tom Cruise – gotovo neprepoznatljiv pod vrlo kompliciranom šminkom – kao moćni šef filmskog studija. Jack Black glumi istrošenog komičara Portnoya, a Brandon Jackson rappera Alpa China. Nick Nolte je vijetnamski veteran prema čijem se bestselleru snima film.

Samu scenografiju Vijetnama glume džungle hawajskog otoka Maui, a glazbu – jednako podrugljivu svojom namjernom pompoznošću – skladao je Theodore Shapiro.
XS
SM
MD
LG