Linkovi

Poduzetništvo u svijetu


Više od jednog stoljeća, poduzetnici svojim inovacijama mijenjaju svijet. Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, manjoj državnoj kontroli i većem pristupu kapitalu poduzetnici danas razmjerno lako postižu uspjeh.

Izvorna francuska riječ poduzetnik - 'entrepreneur' - odnosi se na osobu koja nešto poduzima – koja nešto čini. Poduzetnici preuzimaju rizike ili predstavljaju na tržištu nove proizvode ili ideje. Njihove inovacije nekad izmjene svijet. Henry Ford nije izumio automobil, ali je njegova proizvodna traka revolucionizirala proizvodnju i učinila automobile dostupnima prosječnom čovjeku.

Bill Gates vjerojatno je najpoznatiji poduzetnik u svijetu. On nije izumio osobno računalo, međutim, njegov operacijski sustav učinio ih je jednostavnim za korištenje i približio novu tehnologiju milijunima ljudi.

Profesor novinarstva sa Sveučilišta American, ovdje u Washingtonu, Wendell Cochran kaže da je Internet, sa svojim kapacitetom da trenutačno prenese informacije diljem svijeta, izuzetna platforma za poduzetnike. "Pogledajte Google. Google je postao glagol gotovo odmah - samo 24 sata nakon što je ta tražilica postala popularna. Dakle, Internet je nevjerojatno poduzetnički medij."

Prije trinaest godina poduzetnik iz San Francisca Craig Newmark uspostavio je online bilten za brokersku tvrtku u kojoj je radio. Danas njegov web sajt Craig's List predstavlja besplatnu alternativu plaćenim oglasima koji su nekad bili glavni izvor zarade za novine. "U ovom trenutku poslujemo u 55 zemalja i 567 gradova, diljem svijeta."

Neki analitičari kažu da Craigova Lista ima isti efekt na novine koje su Fordovi automobili imali na konje i kočije – čini ih suvišnima.

Od propasti komunizma, poduzetnici su se počeli pojavljivati na mjestima gdje su nekoć bili zabranjeni, uključujući i Rusiju. Jana Jakovljeva financijski je direktor jedne moskovske kompanije koja proizvodi silikon. Unatoč novih sloboda, ona kaže da državna birokracija još uvijek otežava posao poduzetnicima. "Birokrat dobije bod za svaki sudski postupak koji pokrene ili za svaku kompaniju koju uspije zatvoriti. To, na papiru, diže ocjenu njegova rada."

Privatno poduzetništvo u Venezueli otežava vladina kontrola deviznih burzi kao i politički vrh te zemlje. Distributer hrane u Caracasu Santiago Alvarez žali se da vladini birokrati nisu od nikakve pomoći. "Dobiti sve potrebne dozvole da započnete biznis, predstavlja pravi izazov. Sučeljeni ste s nevjerojatnom količinom birokracije, iz mnogo različitih vladinih tijela, ako želite dozvole ili zajmove."

Međutim, kao i uvijek, poduzetnici su izuzetno motivirani i često, na kraju, prevladaju. Posuđuju novac od rođaka, koriste se fondovima seoskih zadruga, uzimaju zajmove od banaka. I uče kako se nositi s turobnom birokracijom - samo da bi na tržištu plasirali svoje ideje i proizvode.

XS
SM
MD
LG