Linkovi

Obama i McCain nadmeću se za glasove ženskih birača


Televizijska mreža Lifetime pokrovitelj je nestranačke kampanje angažiranja žena u politički proces u Americi, potičući ih da izađu na glasanje, kao i da se same nadmeću za izborne funkcije. Demokratska anketarka Celinda Lake objavila je rezultate ankete provedene krajem srpnja diljem Sjedinjenih država, u kojima se 700 žena izjasnilo koga od kandidata bi radije vidjeli u Bijeloj kući.

"Utrka za glasove žena još nije odlučena, premda Obama uvjerljivo vodi. No, niti jedan od kandidata nije još osvojio više od 50 posto glasova žena: 49 posto ih podržava Obamu, 38 posto McCaina, a deset posto kaže da se još nisu odlučile."

Anketa je pokazala da 53 posto žena ima povoljno mišljenje o Baracku Obami. Žene kažu da im se dopada zbog njegovih osobnih karakteristika, poput inteligencije, govorničkog dara, mladosti, poštenja i energije. One žene koje imaju nepovoljno mišljenje o 47-godišnjem senatoru iz Illinoisa kažu da mu nedostaje iskustva i kvalifikacija da bude predsjednik.

Trideset-sedam posto anketiranih žena ima povoljno mišljenje o Johnu McCainu, za koga kažu da ima prave kvalifikacije za predsjednika. Žene kojima se dopada 71-godišnji senator iz Arizone navode njegovo iskustvo, pozitivne osobne značajke, kao i njegove stavove o izvjesnim pitanjima. Žene kojima se on ne dopada navode mu kao nedostatke bliskost administraciji predsjednika Busha, osobne značajke – uključujući i njegovu dob -, te njegovu podršku ratu u Iraku.

U anketi su žene bile pitane bi li dijelile vožnju na posao s nekim u cilju štednje troškova za benzin, te bi li se radije vozile u autu s Obamom ili s McCainom. Republikanska anketarka Kellyanne Conway iznosi rezultate tih pitanja.

"Pedeset jedan posto žena bi se radije vozile u autu s Obamom, 31 posto s McCainom, šest posto ne bi ni s jednim ni s drugim, a pet posto bi bilo sretno s bilo kojim od njih dvojice."

Anketa je pokazala da 76 posto žena koje su u primarnim stranačkim nadmetanjima podržavale senatoricu Hillary Clinton sada kaže da će glasati za Obamu; 18 posto simpatizerki senatorice Clinton kaže da će glasati za McCaina.

Unatoč razočaranju zbog poraza kod mnogih njezinih pristaša, posebice starijih žena, većina žena je u anketi izjavila da je gospođa Clinton sama kriva – ili stratezi njezine kampanje! – što je izgubila. Samo 21 posto njezinih simpatizerki smatra da je izgubila 'zato što je žena'. Većina smatra da je ona otvorila put budućim ženskim predsjedničkim kandidatima.

XS
SM
MD
LG