Linkovi

Olimpijske igre počele, kontroverze ne jenjavaju


U Pekingu su otvorene 29. ljetne Olimpijske igre velikim vatrometom i predstavom u kojoj je sudjelovalo na tisuće mladih Kineza. To je bilo najskuplje svečano otvaranje u povijesti olimpijskog pokreta - koštalo je 40 milijuna dolara.

Na igrama će se nadmetati sportaši iz 204 zemlje. Svečanosti otvaranja olimpijade nazočilo je i 80 svjetskih čelnika, među njima američki predsjednik George W. Bush te predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

Same olimpijske igre, i prije nego su natjecanje počela, nazvane su kontroverznim zbog brojnih kritika i prosvjeda radi kršenja ljudskih prava u Kini.

Otkako je prije sedam godina Međunarodni olimpijski odbor izabrao ovu komunističku zemlju za domaćina igara, Kina je bila obavijena kontroverzom.

Politički problemi, zagađenost i sloboda medijskog informiranja pokazali su se prijepornim pitanjima. No, Kina se nada da će te kritike brzo splasnuti i da će biti zamijenjene uzbuđenjem oko spektakla koji bi, tvrde neki, mogao biti najveći sportski događaj na svijetu.

Tema igara “Jedan svijet, jedan san” poziva svijet da se ujedini u olimpijskom duhu. Nogometašica američke reprezentacije Kate Markgraf kaže da su se sportaši usredotočili isključivo na taj aspekt igara:

"Ono što se ne može ničim zasjeniti je olimpijski duh, nevjerojatne priče koje se rode na ovom međunarodnom susretu sportaša, te srčanost i želja da se radi u timu, da se svladaju nedaće, kao i da se postigne i osobni uspjeh."

Na igrama će sudjelovati oko deset tisuća sportaša u 302 natjecanja u 28 sportskih disciplina, što je samo jedno natjecanje više nego na igrama prije četiri godine u Ateni. Sportaši će se natjecati u 165, a sportašice u 127 susreta, dok su 10 njih miješani susreti. 2004. godine Kina je osvojila 32 zlatne medalje, četiri manje od Amerikanaca.

Kako bi ove godine nadmašila vodstvo Sjedinjenih Država u broju zlatnih medalja, kineske su se škole usredotočile na manje zapažene sportove poput streljaštva, dizanja utega u ženskoj konkurenciji, veslanja, boksa i biciklizma. Steve Rousch iz američkog Olimpijskog odbora pojašnjava ovu ambiciju Kine za dominacijom na ovogodišnjim igrama:

"Ciljali su na te sportove jer se u njima na posljednjoj Olimpijadi 2002. moglo osvojiti ukupno 119 medalja. U te su discipline uložili znatne količine novca jer očekuju da se njihovi sportaši u tim kategorijama ove godine nađu na pobjedničkom podiju. To je 119 prilika za osvajanje medalja, a u svakom od tih sportova mogli bi osvojiti i po dvije ili tri medalje."

Maskote igara u Pekingu su pet lutki koje po kineskoj tradiciji donose sreću. Riba, panda, vatra, tibetanska antilopa i lastavica otprilike odgovaraju pet elemenata kineske filozofije te nose boje pet olimpijskih prstenova. Kina ima ukupno 37 lokacija za sportska nadmetanja – 12 su novoizgrađene, 11 ih je preuređeno, a osam će se u te svrhe koristiti samo privremeno. Igre će pratiti oko 25 tisuća medijskih djelatnika iz cijelog svijeta.

XS
SM
MD
LG