Linkovi

Same Old Man, John Hiatt


Osamnaesti studijski album Johna Hiatta - Same Old Man – koji je Hiatt snimio kod kuće, u Tenneesseeju, i na kojemu se po prvi puta okušao i kao producent, mogao bi nositi i naziv Same Old Hiatt, i to je u ovom slučaju dobro. Tijekom svoje trideset i nešto godina duge karijere, John Hiatt je napisao neke od najljepših pop-pjesama iako ih ne pamtimo možda po njegovim vlastitim interpretacijama.

Uvrštavala su ih u svoje repertoare i na svoje albume daleko poznatija imena - Bonnie Raitt, Dylan i Springsteen ..... Iggy Pop, Three Dog Night, Joe Cocker... Jewel, Rosanne Cash, Emmylou Harris, Jimmy Buffett, Neville Brothers, Ronnie Milsap, Don Henley, Bon Jovi, Willie Nelson, B.B. King, Buddy Guy, Eric Clapton... i mnogi, mnogi drugi. Imena koja dovoljno govore i o Hiattovoj vrsti glazbe - kombinacija roots rocka, countryja, folka i bluesa, to je ono što njemu najviše odgovara.

Skladatelja, gitarista, pijanista i vokalista Johna Hiatta, jedanaest puta nominiranog za Grammyja, izuzetno cijene drugi glazbenici – napravili su hitove s njegovim pjesmama! Izuzetno ga cijene i kritičari – i ovaj Hiattov najnoviji album pozdravljaju kao “jedan od njegovih najboljih...s nekima od najboljih pjesama cijele njegove karijere... pjesmama koje su iskrene i osjećajne.” Ali sâm Hiatt je relativno malo poznat široj publici. Ona koja ga zna, vjerno puni svaki koncert Johna Hiatta.

To su oni koji ga prate još od 1987. godine, od Bring the Family, albuma koji uživa status kultnoga. Hiatt je, istina, debitirao još 1974., albumom Hanging Around the Observatory. “Američki Elvis Costello,” i “Angry Young Man,” tako su Hiatta nekada zvali. Ni ljut ni mlad više nije, ali znali su mu tekstovi biti cinični i mračni. U njegovom životu, bilo je droge i alkohola, neuspjelih albuma, gubljenja ugovora i kojekakvih drugih nedaća. Sedamdesete i dobar dio osamdesetih godina proveo je, kako sâm kaže, u mentalnom, fizičkom, moralnom i duhovnom bankrotu.

Rođen u Indianapolisu, Hiatt je, u traganju za vlastitim žanrom i stilom, više puta prelazio udaljenosti od Nashvillea do Los Angelesa i natrag do Nashvillea. Ponovit će uspjehe slične onome sa Bring the Family i kasnije, ali na ljestvicama popularnosti ostajao bi tek tjedan-dva. I nikad sâm nije imao hitova. Ali nikad nije imao ni prigovora na to što su njegove pjesme postajale hitovi u tuđim interpretacijama.

Surađivao je s mnogima, puno poznatijima od njega – od Rya Coodera i Nicka Lowea i Jima Keltnera, na albumu Bring the Family, do Sonnyja Terryja, Johna Leeja Hookera, Mosea Allisona, Johna Hammonda... I u prvoj pjesmi najnovijeg albuma, pod naslovom Old Days, govori o njima; dijelom je to nostalgija, dijelom ruganje na račun nostalgije, kad kaže: Vraćaju mi se u sjećanje stari dani/Ne znam zašto su bili dobri, nisam praktički ništa zarađivao na svirci... ali nisam niti ničije nade ili očekivanja morao ispuniti i svugdje sam mogao biti....vraćaju mi se stari dani....”


Dok pjesmom Old Days priča priču o životu “on the road,” i prisjeća se Hookera, Allisona, Terryja i Hammonda, s kojima je bio “na cesti” i dijelio pozornicu, pedesetšestogodišnji Hiatt na “stare dane” gleda očima čovjeka koji bolje razumije svoju mladost.

I umjesto da prošlost vidi kao dobre, zlatne dane, on na nju gleda kao na nužan način da se dođe u starije godine. Neki pripovjedači postaju mudriji što su stariji. Hiatt zapravo čini ono što je uvijek činio – piše pjesme o svom životu i ljudima u njemu. Ali u drugom duševnom stanju. Same Old Man je o starijem čovjeku koji je starenja itekako svjestan. Ali u starost ulazi dostojanstveno, ne treba mu “comeback album.”

Prihvaća činjenicu da ne može pisati na iste teme na koje je pisao u mladosti. Ta tranzicija lakša je izgleda za Hiatta nego za neke druge koji misle da stalno treba istraživati novi teritorij, iz straha da će izgubiti smisao i dar s godinama. Ima se što za reći i u prilog dosljednosti Johna Hiatta u pisanju bezvremenih pjesama. Hiattov Same Old Man sve govori već u svom naslovu – isti, stari pisac pjesama koji je bio i godinama. Formula iskušana i prava. Samo što je sa svakim novim pokušajem još bolja i savršenija!

XS
SM
MD
LG