Linkovi

Retrospektivna izložba kipara Martina Puryeara


Tijekom karijere duge vise od tri desetljeca, kipar Martin Puryear stekao je medjunarodnu slavu. Nacionalna galerija za umjetnost, u Washingtonu, Puryearovom rodnom gradu, postavila je sada njegovu retrospektivnu izlozbu, prvu u Sjedinjenim Drzavama u vise od deset godina.

Izradjene od drveta, zice, koze... neke skulpture Martina Puryeara svojim izgledom podsjecaju na dijelove alata iako nije odmah i potpuno jasna njihova namjena. Druge podsjecaju na zivotinje, camce, primitivne ljudske nastambe.

"Uvijek je izradjivao predmete koji izgledaju kao da bi trebali nositi neko ime, samo sto se ne mozemo dosjetiti kakvo im ime dati. Izgledaju kao nesto sto nam je dobro poznato, ali zapravo – nije," kaze Ruth Fine, kustosica za posebne projekte moderne umjetnosti u washingtonskoj Nacionalnoj galeriji. Dodaje: "Otac Martina Puryeara imao je kod kuce dosta drvodjelskog alata; Martin uvijek i govori: 'Ako sam htio nauciti strijeljanje iz luka, mogao sam sebi napraviti luk i strijelice, ako sam htio nauciti svirati na gitari, mogao sam sebi i gitaru izraditi.'"

Puryear je medjutim najpoznatiji po stvaranju predmeta manje korisnih i upotrebljivih, ali predmeta koji izazivaju na razmisljanje. Kao ljestve, primjerice, vise od deset metara visoke koje, sto su vise i blize stropu, postaju sve uze. Nacinjene od jednog jedinog stabla mladog drveta, presjecenog po sredini i onda sastavljenog preckama, ljestve se doimaju krhko. Umjetnik je skulpturu nazvao "Ljestve Bookera Washingtona," slavnog crnackog pedagoga, rodjenog u ropstvu.

Puryear je studirao slikarstvo na Katolickom Sveucilistu, a potom magistrirao skulpturu na Sveucilistu Yale. U medjuvremenu, proveo je dvije godine u Sierra Leoneu, s Korpusom mira. Naucio za to vrijeme, kaze Ruth Fine, vise o umijecu kiparstva. "Promatrao je africke majstore u izradi raznih predmeta bez uporabe elektricnog alata, izradjene iskljucivo rucnim alatom."

Puryear je takodjer studirao na Svedskoj kraljevskoj akademiji za umjetnost te proveo nekoliko tjedana u radionici jednog svedskog tesara. Puryearovo divljenje za skandinavski dizajn i pokucstvo vidljivo je u mnogim njegovim skulpturama.

Svi su njegovi umjetnicki predmeti njegov vlastiti dizajn i vlastita izrada, bez icije pomoci, istice Ruth Fine. "Njemu je, mislim, jako vazno da promatrac bude svjestan te cinjenice, da je sve sto vidi rucni rad. Puryear na mnogim predmetima ostavlja trag svog rada. Mozete, recimo, vidjeti gdje su bile spajalice dok je ljepilom sastavljao dva dijela drveta."

Martin Puryear, americki kipar africkog porijekla, kloni se intervjua. Prepusta svojim djelima da govore umjesto njega, kaze Ruth Fine. "Mislim da se ne zeli nametati promatracima time sto ce govoriti o tome sto ga je inspiriralo, o cemu je razmisljao. Ono sto zeli, to je da oni sami donose svoj sud o njegovom radu, sud koji se temelji na njihovim vlastitim iskustvima, ne njegovima."

Jednu stvar Martin Puryear je ipak rekao, a to je da je vrlo zadovoljan retrospektivnom izlozbom njegovih radova u Nacionalnoj galeriji za umjetnost, muzeju koji je posjecivao kao djecak, dok je odrastao u glavnom gradu.

XS
SM
MD
LG