Linkovi

Međunarodna konferencija o AIDS-u u Meksiku


U Mexico Cityju, ovaj tjedan se održava sedamnaesta Međunarodna konferencija o AIDS-u. Uz vladine dužnosnike, privatne neprofitne organizacije i medicinske znanstvenike i istraživače, konferencija je privukla aktiviste sa svih strana svijeta. U središtu pozornosti su: bolje liječenje osoba zaraženih virusom HIV, te prevencija.

Dok se unutar konferencijskog centra održavaju službena zasjedanja u dvoranama, većina aktivista okuplja se na ogromnom području natkriljenom šatorom, nazvanom Globalno selo. Među zastupljenim aktivističkim organizacijama su nacionalne zaklade protiv aIDS-a raznih zemalja, zatim dobrovoljačke humanitarne organizacije koje rade s oboljelima i njihovim obiteljima, te zagovornici raznih programa koji bi mogli pomoći u sprečavanju širenja virusa HIV.

Jedna od najglasnijih skupina je koalicija osoba i sindikata koji rade na polju pružanja seksualnih usluga. Oni se zalažu za siguran seks, uporabu kondoma, te legalizaciju njihova posla kao načine borbe protiv AIDS-a.

Rachel je protitutka iz Australije, zemlje u kojoj je njezina profesija zakonita i podložna propisima i plaćanju poreza. Ona kaže da bi uključivanje osoba koje pružaju seksualne usluge u vladine javnozdravstvene programe bilo bolje nego da ih se stigmatizira kao potencijalne prijenosnike bolesti.

"Seksualni djelatnici su dio rješenja, a ne problem. Ako se stvarno ozbiljno misli boriti protiv zaraze HIV-om, ako se želi povisiti razina zdravstvene prosvjećenosti i pridržavanja metoda sigurnog seksa, onda i seksualne djelatnike treba uključiti u to na svim razinama," kaže Rachel.

Rachel kaže da zemlje u kojima je ozakonjena prostitucija – koju ona preferira zvati seksualnom djelatnošću – imaju mnogo bolje zdravstvene uvjete i bolje mogu kontrolirati širenje i AIDS-a i drugih seksualno-prenosivih bolesti.

Jedno od najvažnijih pomagala u prevenciji AIDS-a je – kondom. Caitlin Delaney radi za jednu kanadsku organizaciju koja potiče uporabu kondoma video crtićem s tri kondoma, nazvana Tri amigosa. Video je dostupan na četrdesetak jezika, od kojih je svaki prilagođen kulturalnim specifičnostima ciljane publike.

Delaney kaže da konferencija u Meksiku pruža priliku za suradnju s drugim skupinama koje rade na istom prevencijskom cilju. "Vrijednost dolaska u Meksiko za nas je mogućnost da se susretnemo i razgovaramo s ljudima s kojima inače uopće ne bismo bili u doticaju. Ovdje razgovaramo sa znanstvenicima, čujemo što oni rade i kažemo što mi radimo."

Delaney kaže da su ljudi iz nekih zemalja prijemčiviji na humoristični pristup njezinog video spota; oni iz drugih reagiraju sa skepsom. Kampanje poput ove njezine organizacije na meti su napada konzervativnih krugova u svim dijelovima svijeta, koji vjeruju da je poticanje uporabe kondoma način poticanja seksualnog promiskuiteta.

No, Caitlin Delaney kaže da stvarnost AIDS-a i broj umrlih kampanjama prevencije daju urgentnost. "Sve dok ne bude postojao lijek protiv te bolesti, prevencija je jedini način obrane od te bolesti. Isto tako, važno je da oni koji su zaraženi ne šire dalje tu zarazu, a najbolji način da se to spriječi je uporaba kondoma."

Zdravstveni stručnjaci na konferenciji slažu da je uporaba kondoma vrlo efikasan način prevencije. Studije pokazuju da su kondomi i do 90 posto efikasni u sprečavanju prijenosa virusa HIV. No, stručnjaci ističu nekonzistentnu uporabu kondoma, posebice u zemljama u razvoju.
XS
SM
MD
LG