Linkovi

Modeli teže do američkih viza


Njujorški kongresnik Anthony Weiner je zabrinut zbog toga što bi Amerika mogla izgubiti status predvodnice u modnoj industriji. Sadašnji imigracijski propisi nalažu da, svaki puta kada manekeni iz inozemstva dolaze na snimanja i revije u Sjedinjene Države, moraju imati dokumente za privremeni rad, odnosno vizu H-1B. To je posebna viza za manekene i stručnjake na polju visoke tehnologije. Od 85 tisuća takvih viza izdanih u prošloj godini, manje od 350 dodijeljeno je manekenima. Kongresnik Weiner želi taj broj povećati na tisuću godišnje. Demetrios Papademetriou iz Instituta za migracijsku politiku misli da je to razumna brojka.

"Mislim da je to pametna ideja iz jednostavnog razloga: mi zapravo uopće ne znamo kakva je stvarna potreba za manekenima u ovoj zemlji."

Neki kritičari Weinerovog plana optužuju neoženjenog kongresnika da mu ovaj prijedlog zakona služi za eventualno pronalaženje djevojke, no on tvrdi da je samo zabrinut za njujoršku ekonomiju. Ean Williams, direktor washingtonskog tjednog časopisa, DC Fashion Week, pozdravlja ovu inicijativu jer smatra da su manekeni sučeljeni s više prepreka u tom procesu od stručnjaka informacijske i drugih sofisticiranih tehnologija.

"Biti maneken je kao da ste privremeno zaposleni. Radite za nekoliko poslodavaca, ali niti jedan od njih neće jamčiti za vas. Zato su oni sučeljeni s većim izazovom. Modne agencije zapravo ne upošljavaju modele, već ih samo predstavljaju. Tjedni mode obično traju sedam do deset dana, što znači da se od manekena očekuje da su u zemlji samo tijekom tog kratkog perioda. To za njih predstavlja izazov."

Konkurencija za tako ograničen broj viza je jaka. High tech tvrtke poput Microsofta kontinuirano upošljavaju stručnjake iz inozemstva kako bi popunili ono što Bill Gates naziva ‘manjkom znanstveno nadarenih ljudi.’

"Kako bi prišli rješavanju manjka znanstvenika i inženjera moramo učiniti dvije stvari: provesti reformu i u obrazovanju i u imigracijksim zakonima."

Plan kongresnika Weinera prošao je važnu prepreku kad ga je ranije ove godine odobrio Odbor Zastupničkog doma za pravosuđe. No, Weiner misli da su šanse da postane zakonom tijekom tekućeg zasjedanja vrlo male. Kaže da će njegovo zalaganje za pomoć modnoj industriji prvo morati pričekati usvojenje sveopće imigracijske reforme.

XS
SM
MD
LG