Linkovi

Nove Internet stranice NASA-e


Američka nacionalna agencija za istraživanje svemira, NASA, slavi 50 godina rada i, uz svoje redovite web stranice, upravo je pokrenula jednu koja sabire ogromnu količinu fotografija i drugih medija na adresi NASAimages.org.

"U prvoj fazi ovog projekta – koji će, kako se planira, ukupno trajati pet godina! – postavili smo 140 tisuća fotografija i video zapisa."

Tako kaže Debbie Rivera, voditeljica NASA-ine ekipe koja pokrenula ovaj odličan novi websajt. Stranica je postavljena u suradnji s neprofitnom organizacijom Internet Archive koja prikuplja i distribuira kopije web stranica, živih glazbenih snimaka, knjiga koje su u javnom vlasništvu, kao i mnogih drugih digitalnih tvorevina.

NASA je već ranije postavljala na Internet velik broj fotografija i video snimaka, ali su one razbacane na posebnim web stranicama pojedinih dijelova te agencije – Svemirskog centra Kennedy, Jet Propulsion Laboratory i drugih. Za one kojima nije poznata organizacija NASA-e, bio je pravi izazov pronaći fotografije Saturnovih prstenova ili snimku čovjekovih prvih koraka na Mjesecu.

"Prednost toga da ih se okupi na jednom mjestu je bolja iskoristivost za korisnike, ali i za samu NASA-u. Svi su na jednom mjestu i lako ih je pretražiti."

Nove se fotografije i video snimke planiraju postavljati kako budu pristizale iz raznih misija, dok će se istodobno postavljati stariji materijali iz arhiva, datirajući sve od najranijih dana svemirskih letova i istraživanja. Materijali koji su do sada postavljeni lako su pretraživi i to pomoću nekoliko raznih pretražnih pomagala. Debbie Rivera kaže da, kad nađete nešto zanimljivo, to možete podijeliti i sa svojim poznanicima.

"Osim što možete poslati slike drugima, možete ih i ugraditi u vlastite stranice ili tekstove. Dakle, već sada ima puno toga što korisnici nalaze zabavnim i zanimljivim."

Astronauti, planeti, svemirske letjelice, zvijezde i još mnogo štošta drugo može se naći na web stranici NASAimages.org.

XS
SM
MD
LG