Linkovi

Predsjednički kandidati raspravljaju o najboljem načinu da se prevlada kriza s energentima


Barack Obama i John McCain na predizbornim skupovima ovih dana najviše govore o tome kako bi riješili probleme vezane uz opskrbu energentima.

Predsjednički kandidat demokrata, senator iz Illinoisa Barack Obama ponovio je da će – ako bude izabran za predsjednika – okončati američku ovisnost o stranoj nafti u roku od deset godina. On se također zalaže za dodatno oporezivanje rekordno velikih profita koje ove godine imaju naftne korporacije.

Obama želi da se dio oporezovane zarade vrati građanima – u obliku čeka na tisuću dolara koji bi od savezne vlade dobila gotovo svaka američka obitelj – kako bi im se pomoglo u podmirivanju troškova skupog benzina.

Republikanski senator John McCain – koji će u studenom na predsjedničkim izborima biti protivnik Baracka Obame – danas je u Michiganu, u posjetu jednoj nuklearnoj centrali. McCain se zalaže za obnovu eksploatacije nafte u dijelovima američkog podmorja, u Atlantiku i na Tihom oceanu – koja je sada zabranjena iz ekoloških razloga.

Republikanski je senator kritizirao Baracka Obamu koji se protivi dodatnoj eksploataciji u obalnim područjima, ali je prije nekoliko dana dao na znanje da je spreman i modificirati svoje stajalište, ukoliko se kriza s energentima produbi.

XS
SM
MD
LG