Linkovi

Dolina Napa u Kaliforniji nudi više od dobrih vina


Kalifornijska vinorodna dolina Napa nudi svojim posjetiteljima ovog ljeta i vise od dobrih vina – muzeje i galerije i razne druge lokalne proizvode, poput maslinova ulja...

Raspolozenje je dobro u prostoriji za kusanje vinarije Robert Mondavi dok turisti i konoseri probaju mnoga vina koja proizvodi ta slavna vinarija. Cabernet, Chardonnay, Fumé Blanc, Moscato d’Oro....Jessica Cherry, koja toci vina, ohrabruje “novajlije” da probaju i neka druga, manje razvikana sortna vina, vina s manje poznatim etiketama.

"Pocnite s cim zelite, s onim sto volite. Vecina tako i radi. Meni su se prvo bijela svidjala, a onda sam presla na crna. Sad volim sva...."

Ne cujete te rijeci cesto u Sjedinjem Drzavama, gdje vino pije samo 12% potrosaca. To je u ostroj suprotnosti s Italijom, domovinom Roberta Mondavija, gdje se vino smatra integralnim dijelom obroka i dobrog zivota. Inger Shiffler, zaposlena u vinariji za eno-obrazovanje, kaze da je misija vinarije uvjeriti njenih otprilike 300.000 posjetitelja godisnje da i oni uzivaju u vinu svakog dana.

"Mondavijev cilj je od pocetka bio – vratiti vino na stol, uz jelo, u obitelji, uz drustvo. Da bi to postigao, da bi ljude poducio, omogucio im je posjet vinariji tijekom kojega ljudi mogu vidjeti i nauciti kako se vino proizvodi. A onda i vino kusati s nekim tko im moze objasniti i savjete im dati kako znati cijeniti vino. Vinsku kulturu zelimo dijeliti s drugima, u Americi i izvan njenih granica."

Svaki turist moze u dolini Napa posjetiti svaku od preko tri stotine njenih vinarija. Novajlije ce nauciti osnove kusanja, a oni upuceniji u tajne vina mogu produbiti svoja znanja. Za dobro vino, potrebno je dobro grozdje, istice Inger Shiffler, ali proizvodnja vina je, dodaje, i umijece i umjetnost...

"Treba znati odrediti pravi trenutak za berbu, treba znati odabrati pravi vinograd, odluciti koje sorte u njemu uzgajati, kako grozdje, odnosno vino sljubljivati, kupazirati. Vinareva uloga je kusati i kusati i kusati i naci svoj stil, proizvoditi vino koje ce biti njegov ili njen vlastiti izraz."

U vinariji Hess Collection, na obroncima planine Veeder, turiste docekuje jos jedna vrsta umjetnosti – slikarstvo i kiparstvo. U muzejskom prostoru vinarije izlozena su djela Roberta Motherwella, Francisa Bacona, argentinskog kipara Leopolda Malera. Vinarija ima ogromnu zbirku, izlozeno je samo 20% slika i skulptura. David Johnson, koji vodi centar vinarije za posjetitelje, kaze da je umjetnost jednako vazna osnivacu vinarije koliko i njena vina...

"Umjetnost je strast Donalda Hessa. On je bio vjerojatno prvi koji je dodao umjetnicku galeriju vinariji. Uz dobra vina lijepo je kad posjetieljima mozete ponuditi i nesto drugo, novo i svjeze."

Betsy Picket, iz Scarsdalea, u saveznoj drzavi New York, nekoliko je dana provela posjecujuci galerije i muzeje doline Napa:

"Volimo umjetnost, Hess Collection nas je odusevila izlozenim djelima vise nego svojim vinima."

U St. Heleni, u srcu doline Napa, Olive Oil Company jedan je od nekoliko malih lokalnih proizvodjaca maslinova ulja. Proizvodi ga od maslina starih i nekoliko stoljeca. Andrea Mason predstavlja nekih 15 vrsta ulja:

"Ono po cemu se maslinovo ulje Napa Valley razlikuje od drugih podrucja, to su rana berba i talijanske vrste maslina. To daje snazan, bogat i pikantan okus nasim uljima."

Masline se rucno beru, rucno presaju – drobe gnjecenjem i tijestenjem smjese zdrobljenih plodova. Tradicionalan nacin proizvodnje za koji Andrea Mason kaze da ga cijeni jednako koliko i “papreni” okus njihovih ulja. Drugi razlozi za posjet dolini Napa – planinarenje, vrhunski restorani, zanimljive trgovine, koncerti.

XS
SM
MD
LG