Linkovi

Savezni sud: Visoki dužnosnici Bijele kuće moraju se odazvati subpoeni Kongresa


U Washingtonu se ovih dana analizira sadržaj presude saveznog suda koji je odlučio da bivši visoki dužnosnici Bijele kuće nemaju potpuni pravni imunitet kada su u pitanju pozivi za svjedočenje, subpoene, koje izdaje Kongres Sjedinjenih Država.

Sud smatra da se oni moraju odazvati tim pozivima – bez obzira što Bijela kuća tvrdi da njezini visoki dužnosnici uživaju takozvani 'pravni privilegij izvršne vlasti' te da o detaljima svog rada ne trebaju obavještavati Kongres.

Bijela je kuća najavila žalbu - koja se odnosi na bivšu pravnu savjetnicu predsjednika Busha i predstojnika njegova ureda.

Predsjedateljica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi komentirala je presudu saveznog suda na nedavnoj tiskovnoj konferenciji: "Ova je presuda vrlo dobra vijest za svakog tko poštuje naš Ustav, za svakog tko vjeruje u trodiobu državne vlasti, te njihovu međusobnu kontrolu. Analizirat ćemo presudu i njezine implikacije za druge, slične slučajeve."

Više odbora Zastupničkog doma – kojima rukovode demokrati koji imaju većinu u Kongresu – već duže vrijeme nastoji ishoditi svjedočenja visokih dužnosnika Bijele kuće. Zanima ih njihova uloga na nizu područja – od rata u Iraku pa do politizacije Ministarstva pravosuđa.

Demokrati su posebno željeli da svjedoči bivša pravna savjetnica predsjednika Georgea Busha Harriet Miers kao i aktualni predstojnik predsjednikova ureda Joshua Bolten. Razlog za njihovo svjedočenje je istraga otpuštanja devetorice saveznih tužitelja. Demokrati misle da su oni, prije dvije godine, izgubili posao jer ih Bijela kuća nije smatrala dovoljno lojalnima predsjedniku i njegovoj administraciji. Ako se to pokaže točnim, to bi predstavljalo kršenje zakona.

Bijela kuća odbacuje kritike demokrata, no ova je afera bila jedan od razloga za ostavku ministra pravosuđa Alberta Gonzalesa.

Za sada, Hariett Miers odbija svjedočiti pred Kongresom, navodeći da zakoni o takozvanoj 'pravnoj privilegiji izvršne vlasti' štite povjerljivost rada predsjednikovih najbližih suradnika.
Josuha Bolten, predstojnik ureda predsjednika Busha je s istom argumentacijom odbio Kongresu dostaviti više važnih dokumenata Bijele kuće.

Presuda saveznog suda od četvrtka navodi da bivša pravna savjetnica Georgea Busha mora osobno doći u Kongres i tamo, pred zastupnicima, izjaviti da ima pravni imunitet.

Inače, odbori Zastupničkog doma i Senata za pravosuđe prošli su tjedan i formalno izrazili svoju kritiku na račun Karla Rovea, bivšeg najbližeg savjetnika predsjednika Busha, koji također nije želio svjedočiti pred odborima Kongresa.

Čelnik odbora Zastupničkog doma za pravosuđe izjavio je da žali što je do ovoga došlo no – kako je rekao – subpoena se čini jedinim načinom da se Karl Rove prisili na svjedočenje.

Savezni je sud međutim u svojoj nedavnoj presudi izrazio mišljenje o nezakonitosti tvrdnji da visoki vladini dužnosnici imaju apsolutni pravni imunitet kada su u pitanju pozivi Kongresa na svjedočenje.

Presuda se ne odnosi na mogući pravni imunitet određenih osoba, visokih dužnosnika izvršne vlasti.

Glasnogovornica Bijele kuće izjavila je da se presuda saveznog suda razmatra te da još nije donesena odluka o žalbi.

Kongresmen William Conyers, koji predsjedava odborom Zastupničkog doma za pravosuđe, izjavio je da planira nova svjedočenja na kojima će se – među ostalima – morati pojaviti i Hariett Miers.

XS
SM
MD
LG