Linkovi

Američko Državno Tajništvo i Richard Holbrooke odbacuju Karadžićeve tvrdnje o navodnim 'jamstvima imuniteta'


Američko Državno Tajništvo demantira da je ikada napravljen bilo kakav sporazum s Radovanom Karadžićem o tome da će dobiti imunitet od optužbi za ratne zločine ukoliko se odrekne javnih funkcija.

Radovan Karadžić, koji se sada nalazi u pritvoru haškog Tribunala za ratne zločine, izjavio da je imao takav dogovor s Holbrookom 1996.godine.

U posebnom priopćenju Državnog tajništva kaže se da niti Richard Holbrooke niti bilo tko iz američke vlade nije napravio takav sporazum s Karadžićem.

Evo što kaže sam Richard Holbrooke: "To je stara tvrdnja, a riječ je o jednom od najvećih masovnih ubojica na svijetu. On se sada brani i navodi ovu izmišljenu priču u koju mu nitko neće povjerovati."

Richard Holbrooke, isto tako, kaže da je on u lipnju 1996.godine otišao u Beograd na pregovore sa Slobodanom Miloševićem te da je tada bilo dogovoreno da Karadžić odstupi sa svih dužnosti i povuče se iz javnog života.

'Karadžić je kasnije, samoinicijativno, potpisao taj dogovor, a sve ostalo je izmišljotina' - izjavio je Holbrooke.

Karadžić je izrazio na svom prvom ročištu i brigu oko vlastite sigurnosti u den Haagu, jer je Holbrooke - kako je rekao bivši čelnik Republike Srpske - 'izjavio kako žali što Karadžić ne može biti osuđen na smrtnu kaznu'.

"Pretpostavljam da trebam biti polaskan što me se još uvijek plaši, ali najvažnije je da on više nikada neće na slobodi ugledati svijetlo dana" - odgovorio je Richard Holbrooke.

XS
SM
MD
LG