Linkovi

Broj poginulih Amerikanaca u Iraku najmanji od početka invazije


Broj mjesečnih američkih žrtava u Iraku pao je na najnižu razinu od početka invazije 2003. godine. Američke oružane snage u srpnju imale su jedanaest poginulih. Broj iračkih civila poginulih u nasilju također je pao u srpnju, na najmanju mjesečnu razinu od 2005. godine. Procjenjuje se da se broj poginulih civila kreće između 300 i 400, a prošlog je mjeseca život izgubilo i oko stotinu pripadnika iračkih snaga sigurnosti.

Američki predsjednik George Bush izjavio je da poboljšanje sigurnosnih prilika u Iraku, kako izgleda, ima trajniju prirodu. Predsjednik očekuje da će američki zapovjednici preporučiti dodatna povlačenja borbenih snaga iz Iraka koliko to prilike na terenu budu dopustile. Predsjednik je, međutim, upozorio da se sigurnosne prilike još uvijek mogu preokrenuti.

Američko Ministarstvo obrane objavilo je da još uvijek nema plan za upućivanje dodatnih borbenih snaga u Afganistan te da dužnosnici u Pentagonu još uvijek čekaju na formalnu preporuku vojnih čelnika. Prije dva tjedna ministar obrane Robert Gates izjavio je da Washington razmatra opcije za upućivanje dodatnih snaga u Afganistan kako bi se nosili s povećanjem nasilja u toj zemlji. Međutim, Gates je jučer izjavio da još uvijek ne zna koje bi postrojbe bile upućene u Afganistan. Prvi čovjek Pentagona još uvijek nije isključio upućivanje manjeg broja vojnika u tu zemlju prije kraja ljeta kada se bilježe pojačane borbene aktivnosti.

XS
SM
MD
LG