Linkovi

Virtualni put u drevni Egipat


Najnoviji film o Indiani Jonesu vjerojatno je mnoge podsjetio na uzbuđenja koja donosi arheologija … Možda ne baš avanture, ljubavne priče i pucketanje bičem kao u verziji Harrisona Forda, ali uzbuđenje razotkrivanja prošlosti još je uvijek živo i zdravo. Srednji istok i sjeverna Afrika uvijek su bili vrlo zahvalna mjesta za iskopavanje prošlosti.

Na svaki način, bili su to za dr. Kenta Weeksa, koji je proveo desetljeća u kartografiranju grobnica egipatskih faraona u Tebi, drevnom glavnom gradu Egipta. G. 2000., on i njegovi kolege objavili su atlas u kojemu je kartografirana Dolina kraljeva.

"Već tada nam se učinilo da bi bilo jako korisno kad bi – umjesto samo objavljivanja atlasa kao knjige – da ga postavimo online, na Internet. I tako smo napravili web stranicu koja donosi naš atlas, popraćen vrlo detaljnim opisima svih grobnica u Dolini kraljeva. Tu je do sad postavljeno i oko 8500 fotografija u boji koje prikazuju ukrase na zidovima grobnica."

I tako sada svatko može virtualno putovati u drevni Egipat na web stranici ThebanMappingProject.com. Koristeći vrlo dobre pretražne alatke tog websajta, korisnik može naći i najsitnije pojedinosti o željenoj temi ili, ako mu nije do tekstualnih podataka, samo pregledavati fotografije iznimno visoke razlučnosti. Konceptualno, websajt zadovoljava potrebe širokog spektra korisnika.

"Tu su svi tehnički podaci koji bi trebali nekom egiptologu, ali su predstavljeni na način da su zanimljivi i i zabavni i školskoj djeci. Ustvari, upravo zato je naš websajt obuhvaćen u školskim programima u oko 130 zemalja."

Za one koji nisu specijalizirani za egipatske grobnice, tu su video-vodiči za svaku od faraonskih grobnica u Dolini kraljeva, dizajnirani tako da ih razumije i tinejdžer. Weeks kaže da se spremaju i nove stvari.

"U pripremi je čitav niz arheoloških materijala: lokacije naselja, hramovi, prethistorijske lokacije, rane kršćanske crkve, rane džamije … pokrit ćemo oko 500 tisuća godina drevnih kultura."

Drevni Egipat na udaljenosti je klika mišem za one koji posjete web stranicu ThebanMappingProject.com.

XS
SM
MD
LG