Linkovi

'Zašto sam uvijek ja prvi koji osuđuje ovakve stvari?' - Zuroff o glorificiranju ustaša na Šakićevom sprovodu


Direktor izraelskog ureda Centra Simon Wiesenthal Efraim Zuroff navodi u pismu predsjedniku Stjepanu Mesiću da se Šakićev sprovod premetnuo u 'proslavu ustaških zločina', što je 'uvreda ne samo za žrtve ustaškog režima već i za sve ljude u svijetu koji imaju savjest'.

'Masovni je ubojica pokopan u svojoj uniformi, a svećenik ga je istakao kao uzor svim Hrvatima' – navodi se u pismu Efraima Zuroffa koji od predsjednika Mesića traži da osudi organizatore ovog događaja.

Zuroff je danas dao kraći intervju za Glas Amerike.

'Jedno od ključnih pitanja novih demokracija glasi – tko će im biti heroji, tko će im biti uzori. Ako je Dinko Šakić u Hrvatskoj nacionalni heroj, onda se novoj Hrvatskoj ne piše dobro' – izjavio je u intervjuu za Glas Amerike Efraim Zuroff.

"Sprovod Šakiću me užasno razočarao i šokirao. Ne toliko postupkom Šakićeve obitelji, već činjenicom da nitko na hrvatskoj javnoj sceni nije odmah osudio to flagrantno slavljenje ustaša. Kao što je napisao jedan hrvatski novinar – 'zašto je uvijek Zuroff prvi koji osuđuje ovakve stvari?' To se i ja pitam."

Efraim Zuroff smatra da se hrvatska javnost treba 'mnogo hrabrije i otvorenije' uhvatiti u koštac s problemom 'nostalgije za ustašama'.

Iako je sprovod Dinku Šakiću bio privatan događaj, neke od osoba koje su na njemu govorile nisu privatne osobe – kaže Zuroff. 'Da sam ja na čelu crkve svećenika koji je Šakića na sprovodu istakao kao primjer Hrvatima, taj bi svećenik letio iz crkve odmah, sljedeći dan' - kaže naš sugovornik koji dodaje da bi ovakav događaj danas bio 'nezamisliv u bilo kojoj europskoj zemlji, osim možda Ukrajine'.

Iako Zuroff suđenje Šakiću, prije deset godina, navodi kao značajan događaj, on smatra da su hrvatske vlasti ipak na izvjestan način pridonijele današnjoj glorifikaciji bivšeg zapovjednika Jasenovca: "Kada je prije gotovo dvije godine u Jasenovcu otvoren novi memorijalni muzej, niti jednom riječju nije bilo spomenuto suđenje Dinku Šakiću. Niti se spominju drugi zapovjednici Jasenovca. Postav izložbe u potpunosti ignorira te kriminalce."

Efraim Zuroff kaže da i to pokazuje da u Hrvatskoj ne postoji hrabrost da se događaji iz prošlost procijene na pošten način – ta hrabrost nedostaje čak i ljudima koji su zaduženi za podučavanje novih generacija.

'To je vrlo tragična činjenica' - izjavio je za Glas Amerike Efraim Zuroff, direktor izraelskog ureda Centra Simon Wiesenthal.

XS
SM
MD
LG