Linkovi

Četverodnevni radni tjedan kao mjera štednje


Uposlenici gradske uprave u Birminghamu u Alabami ove godine nisu dobili uobičajenu povišicu od četiri posto za povišenje troškova života. Umjesto toga dobili su nešto što skoro svi smatraju još boljim – četverodnevni radni tjedan. Novi je radni tjedan stupio na snagu početkom srpnja, i Carolyn Turner, koja radi za gradsku upravu osam godina, kaže da se poboljšanje u uredu već može primijetiti.

"Gotovo svi koje viđam kad dođem u ured to vole. Sretni su, energični i primjećuje se razlika u njihovom ponašanju. Moguće je da je to samo zato što je riječ o nečem novom, no svi djeluju osvježeno."

Po tradiciji, američki radni tjedan je dug pet dana osam radnih sati na dan. No četverodnevni, radni tjedan s deset radnih sati dnevno postaje sve popularniji. U državi Wisconsin cestovne službe rade manje dana, u kolovozu osamdeset posto državnih službenika preći će na četverodnevni radni tjedan, a ta je mjera na razmatranju i u Aljaski, Arkasasu, Idahu i Novom Meksiku.

No za razliku od sličnog plana u mjestu Avondale u Arizoni, gdje je gradska vijećnica po novom petkom zatvorena, u Birmighamu je taj plan izboran, te su mnogi i odjeli odlučili rasporediti svoja smjene tijekom pet dana, tako da se uredi nisu ni jedan radni dan zatvoreni. Kraći radni tjedan ne pomaže samo uposlenicima u štednji benzina, već i umanjuje troškove rada gradske uprave, kaže Deborah Vance.

"Veliki dio štednje goriva dolazi u radu državnih službi, koje troše više od četvrtine ukupne potrošnje".

Ušteda se procjenjuje na oko milijun dolara, a gradonačelnik Langford kaže da je tu i društvena korist, pogotovo u gradovima s visokim kriminalom kao što je to Birmingham.

"Sada imam mame i tate doma gdje provode više vremena s svojim djecom. Očekujem da će to imati utjecaja na kriminal, a ne samo na štednju novca. Što više roditelja imam doma, brinući se o svojoj djeci, manje policajaca moram uposliti."

Drugi segmenti ekonomije poput privatnog sektora uočili su prednosti četverodnevnog radnog tjedna, prema anketi iz svibnja jedna četvrtina američkim firmi nudi fleksibilno radno vrijeme da bi pomogli uposlenicima smanjiti troškove prijevoza.

XS
SM
MD
LG