Linkovi

Vatrogasci u Kaliforniji bore se s 30 velikih požara


Požari uzrokovani munjama su se početkom srpnja proširili državom, šest tjedana prije uobičajenog početka sezone požara. Vatrogasci su uspjeli smiriti većinu vatri, koje su spalile preko 400 tisuća hektara divljine, no uporni požar još uvijek tinja u blizini Junction Citya, mjestu s 800 stanovnika na sjeveru države. Neka su susjedstva još uvijek evakuirana.

Vatrogasne ekipe i oprema stigli su iz svih dijelova Amerike, Kanade, Meksika, Australije, Novog Zelanda i Grčke. Oko Junction Citya više od tri tisuće vatrogasaca i pomoćnog osoblja bori se s plamenom.

Njihov je prioritet zaštita života i graševina, uključujući i kolibe u šumovitim obroncima. Vatrogasac Steve Nemore kaže da suho vrijeme i nepristupačni teren pomažu vatri.

"To je zaista veliki izazov za sve, jer je vrijeme odlično za vatru, stabla su toliko visoka da je teško postaviti linije gdje bi to htjeli."

Vatrogasci uklanjaju šipražje i mrtvu vegetaciju, i bore se s vatrom. Ekipe u bazi dostavljaju potrepštine vatrogascima na linij vatre. Dodatnu pomoć pruža kalifornijska Teritorijalna obrana. Više od dvije tisuće ih je mobilizirano, a više od 200 ih se bori protiv ovog požara. Neki od njih su služili u teškim misijama u inozemstvu. Narednik Alfredo Villatoro bio je u Afganistanu, te kaže da je biti vatrogasac jednako zahtjevno.

"Prvih nekoliko dana penjući se gore dole po ovim brdima, osjećaš svoje noge kako ti govore da se ne žele više penjati, no ja im kažem idemo, idemo."

Državni dužnosnici kažu da ovi požari u divljini su najveći u povijesti Kalifornije, no nisu ni blizu po počinjenoj šteti onim prošlogodišnjim u naseljenim područjima Južne Kalifornije. Prema izvješćima ti su požari nanijeli štetu od više od dvije milijarde dolara. Međutim sezona požara je tek pri početku, a vatrogasci se pripremaju za dugo vruće ljeto.

XS
SM
MD
LG