Linkovi

Neki američki sportaši zabrinuti zbog hrane na Olimpijadi


Neki od američkih sportaša koji će nastupiti na Olimpijskim igrama u Pekingu zabrinuti su kakvu će hranu jesti u Kini.

Kako bi smanjila zagađenost zraka prije početka Olimpijskih igara, kineska je vlada ograničila promet u i oko Pekinga - po sistemu par nepar. Kada je otkriveno da su vodene površine predviđene za natjecanje u jedrenju pune algi, vojska ih je odmah očistila. Najnoviji je problem – hrana u Kini. Neki članovi američke olimpijske reprezentacije vrlo su zabrinuti.

Evo što nam je rekao Jesse Smith, član američke vaterpolo ekipe. "Svakako da me brine svaka vrsta kontaminiranog mesa ili bilo koje druge hrane".

Upotreba antibiotika i hormona u kineskoj prehrambenoj industriji uobičajena je praksa. Proizvodnja hrane u Kini nije dobro regulirana. Zbog toga će plivač Tony Azevedo izbjegavati hranu koju serviraju domaćini. "Ako postoji mogućnost da zbog konzumiranja njihove hrane budemo pozitivni u doping testovima, ja se ne želim izložiti tom riziku".

Olimpijski timovi nekih zemalja odlučili su sa sobom donijeti vlastitu hranu. Kineske vlasti počele su strogo nadzirati proizvodnju hrane koju će konzumirati sudionici Olimpijskih igara. Na svinjogojskoj farmi koja opskrbljuje Olimpijsko selo, svinje se obilježavaju i prate - kroz cijeli proces uzgoja, klanja i prerade njihova mesa.

Direktor ove farme sjeverno od Pekinga Li Wen Xiang tvrdi da je kineska hrana sigurna. Na istom imanju pod strogom se kontrolom uzgaja 65 tona organskog voća i povrća. Gospodin Li kaže da kompjuterizirani sustav jamči da ovdje posađeno voće I povrće ne sadrži nikakve neželjene farmaceutske sastojke.

XS
SM
MD
LG