Linkovi

Ford u gubitku osam milijardi dolara


Americki proizvođač automobila Ford ove godine obiljezava stotu obljetnicu svog cuvenog modela Ford- T, ali to je jedina brojka kojom se Ford moze ponositi u ovoj godini, jer kompanija je izgubila vise od osam milijardi u drugom tromjesečju ovogodisnjeg poslovanja. Analiticari za takvu situaciju okrivljuju visoke cijene benzina.

“Moraju brzo reagirati prelaskom na proizvodnju automobila koji manje trose, na manja ili hibridna vozila koja trenutno ne mogu proizvoditi u svojim tvornicama.”

Zato Fordovi strucnjaci ubrzano rade da proizvodnji manjih automobile, pa ce neke svoje tvornice preusmjeriti da, umjesto sportskih terenaca i manjih kamiona, predju na proizvodnju europske verzije manjih automobile, kao sto je Ford Focus.

U tu ce se svrhu restrukturirati dvije tvornice kamiona i sportskih terenaca, tako da ce se u Americi praviti sest europskih modela marke Ford. General Motors, takodjer, preusmjerava svoju proizvodnju te se s velikih sportskih terenaca prelazi na Chevrolet Volt, elektricni hybrid, koji koristi benzin samo kada se iskljuce akumulatori. Chrysler ima najvece gubitke i morat ce otpustiti tisucu radnika do kraja rujna. Razlog - manji kamioni i sportski terenci cine gotovo dvije trecine prodaje na americkom trzistu. Ramin Robinson je direktor u jednoj Fordovoj auto-kući:

“Ford je, opcenito govoreci, tvornica kamiona i na tu su proizvodnju doista bili fokusirani. Sada imaju potpuno novu proizvodnu liniju koja je pod europskim utjecajem. Razlog je ekonomska situacija.”

U proteklih pola stoljece govorilo se "sto je dobro za General Motors, dobro je i za Ameriku." Medjutim, GM-ovi poslovni rezultati u prvoj polovici godine, ne potvrdjuju takvo misljenje. General Motors je, naime, prepustio japanskoj Toyoti, mjesto najveceg proizvodzaca automobila na svijetu. I jos jednom, analiticari za tu situaciju krive – visoke cijene goriva. Mark Gilles je novinar casopisa "Automobil i vozač".

"Uzrok su cijene benzina. Svima je jasno da je trziste sportskih terenaca i manjih kamiona u problemima."

General Motors se sada okrece malom automobilu Chevrolet Volt, koji je zapravo elektricni hibrid koristi benzin jedino u slucaju kada su mu akumulatori prazni. Uglavnom, Ford planira da svoje europske modele izbaci na americke ceste u roku od dvije godine, dok General Motors planira svoj Chevrolet Volt staviti u prodaju 2010.godine


XS
SM
MD
LG