Linkovi

Vanja Černjul o nominaciji za Emmy: "U dobrom sam društvu"


Za 12 godina od kada radi u Sjedinjenim Državama zagrebački snimatelj s američkom adresom Vanja Černjul snimio je 14 cjelovečernjih filmova te je radio na više televizijskih projekata među kojima je pilot epizoda serije "Ružna Betty" te više od 20 epizoda serije "30 Rock". Vanju Černjula pitali smo koliko mu znači nominacija za prestižnu nagradu Emmy.

Černjul: To mi je jako drago zbog toga što je show "30 Rock" dobio jako puno nominacija. To znači da smo svi zajedno odradili dobar posao. To mi je najdraže…da sam u dobrom društvu.

Glas Amerike: Radili ste na projektima i u Hrvatskoj i u Sjedinjenim Državama. U profesionalnom smislu, kakve su sličnosti, a kakve razlike?

Černjul: Velike su razlike jer se ovdje film dijeli na studijski odnosno komercijalni i nezavisni. To su gotovo potpuno odvojene kategorije i potpuno različiti pristup proizvodnju filma. U Hrvatskoj je pristup sličniji načinu rada kao što se u Americi radi nezavisni film. Projekti počivaju više na entuzijazmu i orijentirani su više na priču i na autorski izričaj režisera.

Glas Amerike: Na slijedećem projektu radit ćete s glumcem Andyem Garciom?

Černjul: U New Yorku počinjem film s režiserom Raymondom De Felittom. To je jedna obiteljska drama, a u glavnim ulogama su Andy Garcia i Emily Mortimer. Cijeli film ćemo snimati u Bronxu i na Manhattanu. Scenarij je jako zanimljiv, glumci odlični i tome se jako veselim.

Glas Amerike: Diplomirali ste na Akademiji u Zagrebu. Kad se osvrnete na svoju karijeru trebaju li se mladi ili budući hrvatski snimatelji okušati u Sjedinjenim Državama ili negdje drugdje u inozemstvu?

Černjul: Pa treba…Kad sam ja izašao iz škole upravo je počeo rat u Hrvatskoj. Cijela generacija snimatelja s akademije počela je raditi na terenu kao snimatelji za razne televizijske kuće -jednostavno ničega drugog nije bilo. U tom trenu to je bio način na koji smo mi mislili da možemo pridonijeti u toj situaciji. Kad se rat završio snimio sam nekoliko kratkih filmova, ali u to vrijeme izgledalo je kao da u Hrvatskoj nema nikakve perspektive za nekoga tko želi biti direktor fotografije. Otišao sam zbog toga jer sam htio raditi. Da je bila drugačija situacija ne znam da li bih otišao. Ono što bih preporučio svima je da rade što više na bilo kakvim projektima do kojih mogu doći kad izađu s Akademije. Nadajmo se da će u Hrvatskoj biti dosta zanimljivih projekata da se neće trebati odlaziti u inozemstvo.

Glas Amerike: Neki kažu da hrvatski film posljednjih godina doživljava svojevrsnu renesansu.

Černjul: Pa definitivno se javlja puno novih mladih režisera. Mislim da dolazi jedno jako uzbudljivo vrijeme u Hrvatskoj. Nedavno sam boravio na Festivalu hrvatskog filma u Los Angelesu i bio sam oduševljen.

Vanja Černjul namjerava nastaviti raditi na projektima i u Hrvatskoj i u Sjedinjenim Državama. Dodjela nagrada Emmy, za koju je Černjul nominiran, održat će se 21. rujna u Los Angelesu.

XS
SM
MD
LG