Linkovi

Film tjedna: X-Files - I Want to Believe


Tijekom devedesetih, televizijska serija o dvoje agenata FBI-ja koji istražuju neobjašnjiva zbivanja postala je hit diljem svijeta. G. 1998. pojavio se i film, temeljen na seriji. Sada, konačno, nakon deset godina, nastavak filma dovodi poznate likove ponovno na velike ekrane u rješavanju novih misterioznih događaja. Alan Silverman pogledao je za nas film "The X-Files: I Want to Believe".

Serija otmica-ubojstava FBI-ju se čini neobjašnjiva. Kada bivši svećenik ustvrdi da su mu se prikazale vizije s dragocjenim tragovima, glavni istražitelj FBI-ja obraća se paru svojih bivših kolega koji su se specijalizirali upravo za takve neobične slučajeve.

Bivši agent Fox Mulder uvijek je spreman prihvatiti neobjašnjivo, no Dana Scully je liječnica i zahtijeva znanstvene dokaze. Kada su njihovi X-Files slučajevi bili zapečaćeni i zatrpani u birokratski zaborav, oboje su napustili FBI. Sada se nevoljko ponovno nalaze na istom slučaju i stare se prepirke obnavljaju. Razmjenjuju se primjedbe – recimo o Mulderovoj sestri za koju on vjeruje da su je oteli vanzemaljci – koje su trenutno prepoznatljive ljubiteljima svojedobne televizijske serije.

Chris Carter, tvorac serije, a sada ko-scenarist i redatelj novog filma, kaže da su upravo takvi ljubitelji omogućili snimanje ovog nastavka. On se, međutim, nada privući novu generaciju štovatelja, premladu da bi se sjećala popularnih televizijskih tajni s vanzemaljskim prizvukom. Upravo zato se film "I Want to Believe" može gledati i sam za sebe, kaže Carter.

"To je vrijedilo i za seriju: od 202 epizode, 80 posto je sadržavalo radnju, odnosno priču, koja se mogla gledati izolirano, sama za sebe. Tako dugo dok se razumije tko su Mulder i Scully – dvoje agenata FBI-ja koji istražuju paranormalne i natprirodne slučajeve, od kojih jedan vjeruje u takve slučajeve, dok je druga skeptik -, priče su razumljive. Znali smo da za nove gledatelje moramo uspostaviti kredibilitet tih likova, ali ne u pretjeranoj dozi, jer bi stare ljubitelje to dosađivalo," kaže Carter.

David Duchovny, koji se vraća kao Fox Mulder, kaže da su dva glavna lika zamišljena komplementarno, jedno nadopunjuje drugo, a oboje dobro pristaju jedno drugome kao dijelovi slagalice. Raduje ga da je i ovom filmu zadržan složen odnos između njegovog lika i Dana Scully.

"Kada bi se govorilo o žanru ovog filma, reklo bi se da je triler, možda sci-fi triler, no, u srži filma je odnos između Muldera i Scully, odnos koji je vrlo realističan i nalik stvarnom životu: dvoje odraslih ljudi rade zajedno i moraju stvoriti funkcionirajući odnos. To što je njihov posao tako napet, pomalo zastrašujući, to je okruženje njihovog odnosa," kaže Duchovny.

Gillian Anderson se vraća kao Dana Scully. Kaže da je bila jako zadovoljna načinom na koji film portretira često burne interakcije dvoje glavnih likova.

"Bila sam iznenađena kad sam vidjela u kolikoj mjeri odnos između Muldera i Scully daje ton čitavom filmu. To je kao potpuno neizgovoreni dio filma, koji se osjeća čitavo vrijeme," kaže Anderson.

U filmu "X-Files: I Want to Believe" glumi i škotski glumac Billy Connolly, kao vizionarski svećenik Otac Joe. Amanda Peet glumi agenticu FBI-ja koja dovodi Muldera i Scully u istragu, dok Alvin joiner – poznat po svom nadimku vezanom uz rap glazbu, Xzibit – glumi drugog agenta, skeptičnog prema natprirodnim objašnjenjima. Glazbu za film je – kao i u originalnoj televizijskoj seriji – skladao Mark Snow.

XS
SM
MD
LG