Linkovi

New York Daily News: 'Ubojica može zahvaliti našoj saveznoj vladi'


Američki tisak ovako piše o dolasku Zvonka Bušića u Hrvatsku:

Dnevnik Chicago Tribune piše da je puštanje na slobodu Zvonka Bušića - nakon 32 godine provedene u zatvoru zbog otmice zrakoplova i ubojstva policajca - u Hrvatskoj naišlo na dobrodošlicu, dok su obitelj i prijatelji poginulog američkog policajca zgroženi i šokirani.

Vijest o Bušićevom puštanju na slobodu posebno je ogorčila Kathleen Murray, udovicu poginulog policajca. Terence McTigue, koji je 1976. pri deaktiviranju eksplozivne naprave
na postaji Grand Central oslijepio na lijevo oko i izgubio dva prsta, izjavio je da je šokiran. 'Kao da su nas ponovno ubili i ranili' – izjavio je ovaj umirovljeni newyorški policajac dnevniku New York Daily News, dodavši da je 'Washington očito želio učiniti političku uslugu Zagrebu'.

Slično je reagirao i šef njujorške policije Raymond Kelly – piše New York Times. Demokratski senator Charles Schumer zatražio je od američkog ministra pravosuđa da ispita zbog čega je Bušić pušten na slobodu. 'Počinjena je ozbiljna greška. Sada, kada je Bušić izvan Sjedinjenih Država, prekasno je da bi se ona poništila' - naveo je u pismu senator Schumer.

Reakcije na Bušićevo puštanje iz zatvora objavljene su mahom u gradskim rubrikama newyorških i čikaških novina. Jedino je dnevnik New York Daily News toj vijesti posvetio i komentar - naslovljen 'Ubojica može zahvaliti saveznoj vladi'.

'Teško za povjerovati. Sramota' – navodi se u uredničkom komenatru newyorškog lista.

'Kazna doživotnog zatvora za našu saveznu vladu nije kazna doživotnog zatvora' – kritičan je New York Daily News, informirajući svoje čitatelje o slabo poznatoj odredbi Kongresa prema kojoj bi se svaki osuđenik na doživotni zatvor nakon odsluženih trideset godina trebao pustiti na slobodu.

'Bilo bi lijepo da su odgovorni za puštanje Zvonka Bušića iz zatvora upitali za mišljenje udovicu poginulog policajca' – piše uvodničar newyorškog lista.

Članak završava mišlju da je činjenica što su Bušića – 'tog samo-proglašenog borca za slobodu' – neki u Hrvatskoj dočekali kao nacionalnog heroja 'posebno odvratna'.

XS
SM
MD
LG