Linkovi

Antologijski album sastava Return to Forever


Kao da je ponovno 1973. - samo što skladba After the Cosmic Rain grupe Return to forever sada svira na CD playeru, a ne na magnetofonu. Takodjer, ulaznica za koncert ove grupe danas je vjerojatno pet puta skuplja nego prije 35 godina. 70-e godine prošlog stoljeća obilježili su mnogi jazz-fusion sastavi: The Mahavishnu Orchestra, Weather Report, te solisti poput Herbie Hancocka i Milesa Davisa.

Za Return to Forever promjena je nastupila 1973 godine. Vokalisti sa njihova prethodna dva albuma više nisu nastupali, dodani su sintesajzeri, a promjenili su se i neki članovi grupe. Bubnjar Lenny White i guitarist Bill Connors pridružili su se prostalima - Chicku Corea-i i basistu Stanleyu Clarku. No, Connors je s njima snimio samo jedan album, te ga je kasnije zamjenio 19-godišnji virtuoz na gitari Al Di Meola koji je prvi put nastupio na albumu Where Have I Known You Before.

Return to Forever i jazz fusion kao glazbeni stil bili su na vrhuncu sredinom sedamdesetih. 1975. grupa je dobila i nagradu Grammy, za album No Mystery. Potom je Chick Corea ponovno promjenio sastav grupe, dodavši joj duhačku sekciju od četiri člana. Coreaina supruga Gayle postala je vokalistica. Na posljednjem albumu više nije bilo Lennyija Whitea ni al Di Meole. Na nedavno objavljenoj antologiji zastupljena su ostvarenja sa četiri albuma iz sedamdesetih. Chick Corea, Lenny White, Al Di Meola okupili su se na europskoj i američkoj turneju te promociju ove antologijske kolekcije. Na 90-minutnim nastupima izmijenjuje se muziciranje na akustičnim i električnim glazbalima.

XS
SM
MD
LG