Linkovi

Web sajt tjedna: Ultimate Ungulate - izvor podataka o kopitarima i papkarima


Današnji cilj nam je web stranica posvećena životinjama koja jasno pokazuje što se može dogoditi kad jedna osoba podijeli svoje znanje i zanos sa čitavom internetskom zajednicom.

"Web stranica Ultimate Ungulate dizajnirana je kao izvor podataka o kopitarima i papkarima, dakle prstašima - kaže Brent Huffman, tvorac web stranice UltimateUngulate.com.

Uz sjajne fotografije, ona sadrži i obilje vrlo detaljnih podataka o dva reda životinja, čija latinska imena možda zvuče komplicirano – perissodactyla i artiodactyla, odnosno neparno- i parnoprstaši, ali se radi ovrstama koje su nam jako dobro poznate. "Prstaši uključuju domaće životinje, poput krava i koza, zatim konje,ali i srne i jelena, ali i neke egzotičnije: zebre, koje su bliski rođaci konjima, nosoroge, antilope, žirafe, deve, nilske konje. Svi su oni prstaši".

U stvari, prstaša ima oko 250 vrsta. A web stranica UltimateUngulate prepuna je nalaza istraživanja – s punim referencama! – o tim životinjama koje su, barem po slavi, često u sjeni velikih mačaka ili nekih drugih popularnih vrsta.

Obilje informacija upravo je ono što bi se i očekivalo od jednog zoologa, što je Brent Huffman. "Postoji dio posvećen taksonomiji i klasifikaciji, koji pokazuje gdje su smještene te životinje u općoj shemi života na Zemlji. Tu su i opisi vrsta, uključujući i veličinu. Dio je posvećen razmnožavanju, dio ekologiji i ponašanju. A, tu je zemljovid rasprostranjenosti, gdje se u svijetu može naći koja od tih vrsta".

Brent Huffman svoj zanos – zajedno s kamerom – često odvodi i na putovanja: šest je mjeseci proveo u Africi, slikajući tamošnje prstaše, da se ni ne spominju posjeti brojnim zoološkim vrtovima i fotografiranje njihovih jedinstvenih primjeraka. Izobilje jedinstvenih fotografija jedna je on najvidljivijih značajki web stranice UltimateUngulate.com. Ustvari, kaže Huffman, jedan od razloga što je napravio taj websajt bilo je to što mu se činilo da se na internetu nudi premalo materijala o prstašima.

XS
SM
MD
LG