Linkovi

Organička zaštita voća i povrća


Razgovaramo danas sa Tarom McHugh sa Poljoprivrednog istraživačkog laboratorija Sjedinjenih Država. Ona i njene kolege istražuju novi način zaštite poljoprivrednih proizvoda, primarno voća i povrća, od truljenja. Tim koriste fino ispasiranu smjesu plodova ili plodina pomiješanu sa biljnim uljima i ekstraktima začinskog bilja kako bi oko plodova napravili tanku, manje od jednog milimetra debelu, ovojnicu.

"Ovojnice su uistinu interesantne. Oko 85 posto sadržaja su samljevene plodine, a kako ih možemo napraviti od bilo čega, boja i okus su im potpuno analogni vrsti voća ili povrća koju želimo zaštititi. Osim toga, možemo dodati i neke druge okuse ako nam se to prohtije."

A ti drugi okusi - od kojih su za sada najčešće korišteni oregano i cimet -imaju i protubakterijski učinak. Kako su oni prirodni i dio biosistema već stoljećima, male su šanse da se razvije bakterijska otpornost na njih. Dodatni okusi na voću i povrću, nada se Tara, mogli bi pomoći većoj potrošnji.

"Putem ovog zaštitnog omotača, plodovima možemo dodati nove okuse koji će ih učiniti privlačnijim za kupce. Naime, jedan od ciljeva našeg istraživanja je da povećamo potrošnju voća i povrća. Osim toga, za izradu zaštitnog sloja koristiti se mogu plodovi koji nisu dovoljno dobre kvalitete za police trgovina pa se na taj način pomaže poljoprivrednicima da posluju rentabilnije."

Rad će uskoro biti objavljen u časopisu Journal of Food Science.

XS
SM
MD
LG