Linkovi

Godišnji skup mladih muslimanskih vođa u SAD-u


Dvadeset i pet mladića i djevojaka okupilo se u Washingtonu na drugom po redu godišnjem Summitu mladih muslimanskih američkih vođa, kojeg je organiziralo Muslimansko vijeće za javne poslove. Ta privatna organizacija promiče angažman mladih na javnoj sceni. Posljednjih 25 godina pomaže američkim muslimanima da postanu aktivniji u svojim zajednicama i da se više angažiraju u formiranju državne politike.

Direktor ove organizacije Salam Al-Marayati kaže da mu je cilj - pružiti mladim muslimanima osjećaj snažnijeg građanskog identiteta te pomoći onima koje zanima politika da shvate kakva može biti njihova buduća uloga u njezinom kreiranju.

"Informirali su se o političkom sustavu, bolje su upoznali Washington. To ih je nadahnulo da postanu aktivniji u politici. U našoj organizaciji postoje mladi muslimani koji se žele baviti politikom, aneki žele raditi u neprofitnom sektoru. Potrebno nam je više muslimana u građanskom sektoru. Trebamo ih više i u vladi i u medijima."

Sudionici skupa naučili su kako se mogu aktivirati u svojim gradovima - kako mogu inicirati pozitivne društvene promjene. Na Capitol Hillu, u Kongresu Sjedinjenih Država, sastali su se s grupom zakonodavaca u kojoj je bila i demokratska senatorica Diane Feinstein iz Kalifornije te demokratski kongresnik Keith Ellison iz Minnesote. Gospodin Ellison, inače prvi musliman izabran u američki Kongres, poticao je i ohrabrivao mlade da se angažiraju u politici.

"Muslimanska zajednica u Americi sve je aktivnija na političkom planu i svakoga dana jača. Uključite se u obje predsjedničke kampanje i svojim radom utječite na njih. I to na način koji najbolje odražava interese ove zemlje, da svi sudjeluju na izborima i da nitko nije isključen."

Kongresmen Ellison smatra da se mladi Amerikanci muslimanske vjere ne bi smjeli smatrati žrtvama ili outsiderima – bez obzira na moguću diskriminaciju koja, od terorističkog napada 9. rujna 2001. godine, zna biti usmjerena na Amerikance arapskog podrijetla ili muslimanske vjere. Keith Ellison je dodao da su mnogi Amerikanci zabrinuti zbog ugrožavanja građanskih sloboda u zemlji. No, da bi promijenili takvu politiku, ne možete samo sjediti po strani i ponašati se pasivno – rekao je Ellison.

"Morate vjerovati u ono za što se želite izboriti. Morate biti sposobni da jasno izrazite svoje mišljenje kako bi mogli pogledati političarima u oči i reći im kako se osjećate. A zatim, morate biti sposobni saslušati što će vam ti političari odgovoriti."

Mladi američki muslimani dobili su takvu priliku u razgovoru o građanskim slobodama, u Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu domovinske sigurnosti. Dužnosnici Ministarstva domovinske sigurnosti rekli su im da njihov ured pokušava uspostaviti ravnotežu između građanskih sloboda i održavanja javne sigurnosti. Za to je osnovano posebno tijelo - nadzorni ured za građanska prava.

Jedna od aktivistica iz skupine mladih muslimana, Erum Ibrahim, studentica je političkih znanosti iz Chicaga i trenutno je na praksi u Vijeću za američko-islamske odnose u Washingtonu. Ona kaže da je u Washingtonu mnogo naučila.

"Ovo je bila odlična prilika da se sastanemo s ljudima iz različitih institucija, da razgovaramo sa senatorima i članovima Zastupničkog doma. Naučili smo kako te institucije funkcioniraju, a ja osobno saznala sam kako se - kao muslimanka i američka državljanka – mogu više angažirati u političkom procesu."

Nabil Al-Shurafa iz Kalifornije, rekao je da je nakon ovog summita odlučniji nego ikada da uvjeri često prilično skeptične Amerikance muslimanske vjere da je i njihov glas važan,te da su i oni važan dio američkog političkog spektra. Nabil kaže da će informirati glasače iz svoje zajednice o stavovima ovogodišnjih predsjedničkih kandidata i raditi na tome da svi registrirani glasači islamske vjere izađu na predsjedničke izbore u studenom.

XS
SM
MD
LG