Linkovi

Gojaznost u djece dovodi do ranije pojave bolesti srca, dijabetesa i artritisa


U mnogim zemljama medicinski djelatnici sve glasnije izražavaju zabrinutost zbog pojačane gojaznosti kod djece. Liječnici se boje da će ovo dovesti do ranijeg nastajanja nekih od bolesti etiološki vezanih za gojaznost, bolesti kao što su dijabetes, artritis ili bolest srca.

Nedavno je grupa medicinskih stručnjaka američke Akademije za pedijatriju, evaluirala literaturu povezanu s ranim otkrivanjem bolesti srca i faktorima rizika ovog stanja. Doktorica Janet Silverstein je bila jedan od učesnika. Kaže nam da su pronašli jako puno dokaza da se nastajanje bolesti srca može otkriti već i kod djece, od kojih su neka bila 8 godina stara. Logično je stoga pretpostaviti da će se bolest kod te djece očitovati puno ranije u dobi odrasle osobe, nego kod onih odraslih osoba kod kojih znakovi nisu postojali u djetinjstvu:

"Važno je naglasiti da čak i kada su ova djeca u kasnijoj dobi života promijenila životne navike i počela živjeti zdravije, promjene na krvnim žilama i srcu su i dalje postojale."

Rezultati su rezultirali naputkom koji je ova vrlo cijenjena grupa stručnjaka dala pedijatrima diljem Sjedinjenih Država rekavši im da je važno što ranije otkriti djecu koja imaju predispoziciju za nastanak bolesti srca. Pretrage bi se trebale napraviti između druge i desete godine starosti:

"Ozbiljan je ovo problem kojim se moramo početi baviti već u ranom djetinjstvu. Treba se što prije odreći stereotipnog shvaćanja da se kolesterolni plakovi na krvnim žilama pojavljuju samo kod pedeseto, šezdeseto i sedamdesetogodišnjaka. Ove se promjene vide već i kod male djece."

Ovaj je rad objavljen u stručnom časopisu Pediatrics.
XS
SM
MD
LG