Linkovi

Koliko su opasne iranske rakete?


Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je nakon iranskog testiranja raketa da će Sjedinjene Države štititi svoje saveznike u regiji, kao i svoje interese u području Perzijskog zaljeva. Dopisnik izraelskog dnevnika Haaretz iz Washingtona Amir Oren međutim smatra da iranske raketne snage – takve kakve su sada – ne predstavljaju prijetnju njegovoj zemlji.

"Međutim, za par godina – ako Iran razvije nuklearno naoružanje – onda će te rakete biti ozbiljna opasnost po Izrael. To će biti najveća opasnost po moju zemlju u njezinih 60 godina postojanja. Zato se Izrael sprema za obranu. Iran pak želi pokazati svijetu da raspolaže s moćnim naoružanjem kojeg je spreman upotrijebiti u slučaju da bude napadnut. Svrha ovog testiranja iranskih raketa je i dobivanje na vremenu – Teheran želi da prođe mandat sadašnje američke administracije. Tko god će biti sljedeći američki predsjednik, on se iranskom nuklearnom programu vjerojatno neće protiviti onoliko koliko mu se protivio George Bush."

Iranski novinar Ali-Reza Nourizadeh, direktor Centra za arapske i iranske studije o Londonu, slaže se sa zapadnim medijima koji navode da je Iran vjerojatno preuveličao domet i točnost svojih projektila. Bez obzira na to, ove rakete predstavljaju ozbiljnu opasnost – kaže Nourizadeh.

"Čak ako ovi projektili i nisu vrlo točni, oni su vrlo opasni. Mogu ponijeti stotine kilograma eksploziva, a na njih se mogu postaviti i biološke odnosno kemijske bojeve glave. Siguran sam da Amerikanci i Izraelci na ovo oružje gledaju s velikom zabrinutošću. "

Nadia Bilbassy, dopisnica mreže Middle East Broadcasting, kaže da se u arapskom svijetu napetosti na relaciji Washington-Teheran-Tel Aviv promatraju kao dio psihološkog rata. No, i Arape brine Iran, barem kada je budućnost u pitanju – kaže ova novinarka.

"Mislim da je riječ o razmetanju silom, pa svaka strana čeka tko će prvi popustiti u ovom blefiranju. Iran javno govori da Sjedinjene Države nisu u prilici da vojno reagiraju, te da do američkog napada neće doći. Većina država u Perzijskom zaljevu zabrinuta je zbog jačanja Irana. Teheran ima ogroman utjecaj na Hezbollah u Libanonu i na Hamas na palestinskim teritorijima. Natjecanje Irana i Arapa odvija se na terenu sunita, Arapa. Osim toga, Iran ima potencijal da postane i nuklearna prijetnja regiji. S druge strane, Arapi održavaju diplomatske kanale komuniciranja s Teheranom. Najviše ih zapravo brine što je iranska politika popularna među arapskim masama. Irance i njihove saveznike smatra se najvećih prijateljima Palestinaca. Opiru se Americi i Izraelu. U arapskom svijetu postoji konsenzus da bi napad na Iran bio katastrofa za cijelu regiju."

U Ženevi se jučer europskim i iranskim diplomatima – na razgovoru o iranskom nuklearnom programu – pridružio i visoki dužnosnik američke diplomacije, podtajnik u State Departmentu William Burns. Postoje znakovi da Washington možda želi otvoriti stalni diplomatski ured u Teheranu. James Rubin, visoki dužnosnik Državnog tajništva iz mandata predsjednika Billa Clintona, napisao je nedavno u dnevniku New York Times da državna tajnica Condoleezza Rice traži od predsjednika Busha da odobri otvaranje američke interesne sekcije u Teheranu.

Amir Oren kaže da bi Izrael pozdravio bilo kakav dijalog između Irana i Sjedinjenih Država. Ali Reza Nourizadeh pak smatra da bi Amerikanci bolje razumjeli iransku politiku kada bi u Teheranu imali svoje diplomate, koji bi također radili na bliskijim kontaktima između dva naroda, američkog i iranskog. I Nadia Bilbassy smatra da je obnavljanje američke diplomatske nazočnosti u teheranu dobra ideja.

"To ne znači da je Amerika Iranu popustila. To znači da će Amerika u budućnosti vjerojatno biti u boljoj poziciji, da utječe na iranske odluke - ako počne s Teheranom izravno komunicirati, umjesto da to čini preko posrednika, kao do sada. Washington je podijeljen kada je u pitanju Iran. Jastrebovi ne žele imati nikakav kontakt s Teheranom, dok ljudi iz diplomacije, na čelu s Condoleezzom Rice žele da se uspostavi neka vrst dijaloga."

Je li uopće moguće spriječiti Iran da izgradi nuklearno naoružanje? Neki analitičari u to sumnjaju. Međutim, ako se to dogodi, najviše će oslabiti zemlje poput Egipta i Saudijske Arabije. One će tada početi graditi vlastito oružje iste vrste. Upravo zbog toga je iranski nuklearni program - globalna prijetnja.

XS
SM
MD
LG