Linkovi

Film tjedna: "Crni vitez"


U svom hitu iz 2005., "Batman Begins", redatelj i scenarist Christopher Nolan je oživio proslavljenog junaka stripova pristupom 'film noira'. Sada se vraća s nastavkom u kojemu se šišmišoliki borac protiv zločina ogleda protiv jednog od svojih najvećih neprijatelja.

Gotham City, poput mnogih drugih velikih gradova u svijetu, pati od zločinačkog podzemlja. No, ono što on ima, a većina drugih gradova nema, je Batman, tajnoviti borac protiv zločina, odjeven u kukuljicu, s maskom na licu koja krije njegov pravi identitet.

Iza maske, on je milijarder i playboy; ali, u svom high-tech neprobojnom odijelu, uz pomoć nebrojenih super-sofisticiranih elektroničkih spravica – koje si samo jedan milijarder uopće može priuštiti! – on djeluje izvan okvira zakona kako bi zločince priveo pred lice pravde. Kao Batman, odnosno Bruce Wayne, vraća se Christian Bale.

"On je usamljenik, koji je mnogo propatio. Što je više predan svojoj borbi protiv kriminala kao Batman, to veću cijenu plaća u svom privatnom životu. No, za njega je to postalo nešto poput ovisnosti: s jedne strane, sanja o tome da ostavi Batmana iza sebe i živi normalni život, s druge – ne može," kaže Bale.

Novo lice na sceni Gotham Cityja je Aaron Eckhart kao okružni tužitelj Harvey Dent, odlučan da kroz pravosudni sustav, a ne putem usamljenih osvetnika poput Batmana, izbriše zločin s ulica grada. No, i jedan i drugi nađu se sučeljeni s bizarnim novim protivnikom.

'Joker' ne nosi masku na licu, nego šminku klauna koja pokriva groteskne ožiljke na njegovom licu, ožiljke koji mu daju vječno nasmijani izražaj. Iza luđačkog smješka krije se psihopatski genij prepun planova za okončanje vladavine zakona.

Christian Bale kaže da Joker tjera Batmana do njegovih samih granica, ostavljajaći ga da nagađa što će se slijedeće dogoditi. Upravo takav je pristup – kaže Bale – u interpretaciji lika Jokera uzeo pokojni glumac Heath Ledger.

"Nismo željeli napraviti karikaturne likove. Željeli smo biti ozbiljni i dramatični u portretiranju svakog lika. Heath Ledger je u tome bio odličan: u potpunosti je uronio u lik Jokera i prikazao ga na način na koji nikad ranije nije bio portretiran," kaže Bale.

Jack Nicholson je liku Jokera dao jaku dozu teatralnosti u filmu iz 1989, "Batman", dok mu je Cesar Romero, u televizijskoj seriji iz šezdesetih, pristupio autoironično i pomalo šaljivo. No, kako kaže redatelj i scenarist "Crnog viteza" Chris Nolan, on i Heath Ledger željeli su stvoriti novog i mnogo mračnijeg Jokera.

"Obojici nam je bilo potpuno jasno da ćemo napraviti nešto vrlo različito od ranijih verzija … nešto zastrašujuće, opipljivo opasno. Usredotočili smo se na ideju Jokera kao sile apsolutne anarhije: netko potpuno predan kaosu, tko uživa u uništavanju svijeta oko sebe. Željeli smo u publici pobuditi strah od takve prijetnje i opasnosti. Ledger je, vjerujem, stvorio takvu verziju Jokera: demona čija ljudskost nije uopće upitna i koja ga, upravo zato, čini još opasnijim," kaže Nolan.

"Crni vitez" je posljednji film koji je Heath Ledger završio prije smrti od predoziranja lijekova nesretnim slučajem, u siječnju, u dobi od 28 godina.

U glumačkoj postavi se ponavljaju iz prvog filma Sir Michael Caine, kao vjerni Batmanov butler Alfred, Gary Oldman kao policijski detektiv Gordon, te Morgan Freeman kao Lucius Fox, izumitelj Batmanovih tehnoloških pomagala, uključujući i Batmobile. Nova u postavi je Maggie Gyllenhaal koja tumači prijateljicu iz djetinjstva i ljubav Brucea Waynea Rachel Dawes – u prethodnom filmu glumila ju je Katie Holmes.

XS
SM
MD
LG