Linkovi

Promjena američke politike prema Iranu?


Iransko, vrlo javno, testiranje raketa izazvalo je napetosti u regiji. Pokazivanje takve vojne moći na državnoj televiziji došlo je uoči samog početka pregovora s Iranom. William Burns, bivši američki veleposlanik u Rusiji, nazočit će sastanku koji ima za cilj uvjeriti Iran da prekine s aktivnostima na obogaćivanju urana.

Službene veze Sjedinjenih Država i Irana prekinute su nakon iranske revolucije 1979 godine i krize s američkim taocima. Sve do sada, administracija predsjednika Busha odbijala je izravan kontakt s Iranom po pitanju njegovog nuklearnog programa sve dok Teheran ne prekine program obogaćivanja urana. Neki analitičari vide odlazak podtajnika Burnsa na razgovore kao vrlo važan razvoj dogadjaja. John Calabrese stručnjak je za Iran pri Institutu za Srednji istok.

“Simboli i signali koje šaljemo su vrlo važni, bilo da su namjerni ili ne, sa stajališta Irana. Mislim da će biti zanimljivo vidjeti kako će Iran protumačiti ovaj američki potez i hoćemo li se naći u situaciji da ovo dovede do pomaka, te da možemo početi s procesom pregovora, koji će svakako biti dugi i naporni."

Iran nije bio spreman prekinuti svoj nuklearni program, za koji tvrdi da isključivo mirnodopski. Tri runde sankcija Ujedinjenih naroda nisu donijele nikakav uspjeh. Upravo zbog toga, ovi su razgovori na visokoj razini pogreška, tvrdi John Bolton, bivši američki veleposlanik pri Ujedninjenim narodima, koji je sada strucnjak pri institutu American Enterprise.

“Pojavljivanje prestavnika Sjedinjenih Država za istim stolom s iranskim predstavnikom svojevrsno je priznanje da Iran ima pravo na pregovore, bez da prekine s programom obogaćivanja urana. Administracija kaže da će američki predstavnik samo nazočiti i da praktično ništa neće reći. To je kao da smo rekli da ćemo poslati lik tog čovjeka izdraćen od kartona, na koji ćemo učvrstiti vrpcu za snimanje. Sve je napravljeno konfuzno, kako bi se zamaskirali zaokret od 180 stupnjeva u američkoj politici i značajna pobjeda za Iran.”

Glavni pregovarač Europske unije, Javier Solana, nosi sa sobom paket mjera Sjedinjenih Država i još pet zemalja, a koje za cilj imaju poticanje Irana da prekine s obogaćivanjem urana. Jedna od njih je ponuda za izravni kontakt i dijalog sa Teheranom ukoliko program obogaćivanja urana bude prekinut. Glasnogovornik američkog državnog tajništva, Sean McCormack, ponovio je obećanje za daljne pregovore na visokoj razini ukoliko Iran pristane na ovakve uvjete.

“Ukoliko oni poduzmu ijedan pozitivan korak ka zaustavljanju programa obogaćivanja urana, američki predstavnik nazočit će pregovorima. To će tada biti naša državna tajnica.”

Teheran nikada nije prihvatio ovaj uvjet i iranski vjerski vodja, Ayatollah Ali Khamenei izjavio je da postoje jasne granice kad se radi o nuklearnom pitanju. No, ovakav potez s američke strane je možda povećao ulog po tom pitanju za Teheran, kaže John Calabrese.

“To je možda vrlo mudar strateški potez kako bi se u stvari cijelo pitanje prebacilo na stranu Irana kojem se daje do znanja, i to vrlo jasno, da smo spremni na sastanak i pregovore na najvišem nivou, te da vidimo hoće li oni odgovoriti na isti način. Ukoliko ne odgovore pozitivno, time daju svima jasno do znanja da Iran, a ne Sjedinjene Države, koče bilo kakav napredak i stvaranje povjerenja u ovoj situaciji.”

Na ulicama Tehreana vijest o sastanku sa Sjedinjenim Državama na visokoj razini za neke je Irance donjela nadu da bi se cijela situacija oko iranskog nuklearnog programa mogla riješiti mirnim putem.


XS
SM
MD
LG