Linkovi

Ethan Canin: 'America, America'


Tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća Corey Sifter, dječak iz radničke obitelji, kosi travu na imanju vrlo moćne obitelji Metarey. Ubrzo mu darežljivost njegovih poslodavaca omogućuje da pohađa privatnu školu i postane pomoćnik utjecajnog senatora iz New Yorka Henryja Bonwillera, koji je i imaginarni kandidat na predsjedničkim izborima 1972. godine. Corey ima ljubavnu vezu s jednom od kćeri obitelji Metarey i polako počinje napuštati milje u kojem je odrastao.

Kako se predsjednička kampanja senatora Bonwillera intenzivira, Corey se zatekne uhvaćen u kompleksnu mrežu događaja u kojima se lojalnost, politika, seks i zahvalnost sukobljavaju s moralom, ljubavlju i istinom. Autor Ethan Canin kaže da je njegov roman priča o dječaku koji skače iz jedne društvene klase u drugu.

"Svatko tko u našoj zemlji učini takav skok, učini to za ostatak svog života, ali istovremeno cijeli život ostaje povezan s obje klase. Ovaj roman je trebala biti jedna kratka priča. Pišući knjigu tijekom tri-četiri protekle godine moja ideja se počela formirati oko nečeg što bih mogao nazvati "politikom darežljivosti". Nekoć je u ovoj zemlji postojala vrlo snažna klasa u političkom i financijskom smislu koja je imala na srcu dobrobit srednje klase, međutim, danas mi se čini da je ta klasa nestala. Ono što ja ispitujem u svojoj knjizi su ti aristokrati koji su nekoć vrlo ozbiljno brinuli o tzv. "običnom čovjeku"."

Glavni junak pripovijeda roman u prvom licu. Danas je u srednjoj dobi, izdavač lokalnih novina, i na ove događaje osvrće s trideset petogodišnjom distancom. Poruka promjene i nade tijekom dubokih društvenih razočarenja pomalo zvuči poznato u ova predizborna vremena u Sjedinjenim Državama. Unutarnje funkcioniranje političke mašinerije, "prava osoba" u "pravo vrijeme", plima i oseka političke podrške i medijske eksponiranosti, sve se te teme izmjenjuju u Caninovom romanu Amerika Amerika hirovito i gotovo slučajno. Međutim, unutar tog kompleksnog ustroja nalaze se dobri i dobronamjerni, iako nesavršeni, ljudi. Ethan Canin kaže da je politika svojevrsni ekshibicionizam, bez obzira je li motivirana dobrim ili lošim namjerama.

"Politika je emocionalna, mislim da ona nije logična ili moralna, moral je svojevrsna maska za emocije. I da bi vas ljudi izabrali vi morate dotaknuti te emocije kod ljudi, jer oni se žele osjećati zaštićeno i žele osjećati da glasuju za nekog junaka. I upravo to je taj moj imaginarni senator u knjizi, ali kao i većina drugih političara on nije istinski junak".

Knjiga se u velikoj mjeri također koncentrira oko toga što jedna generacija može naučiti od one prethodne i kako generacije međusobno utječu jedna na drugu. Istovremeno oslikava političko okruženje u Sjedinjenim Državama krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća u vrijeme prije kompjutera kad su novine i novinari bili integralni dio političkih kampanji. Roman Ethana Canina Amerika Amerika objavila je izdavačka kuća Random House.

XS
SM
MD
LG