Linkovi

Michael Phelps juriša na osam olimpijskih medalja


Mnogi kažu da je to što Michael Phelps pokušava neostvarivo. Međutim nijedan drugi plivač ne dolazi na Olimpijadu u Peking bolje pripremljen od Phelpsa, kao i ni s više rekorda. Phelps je osigurao pravo nastupa u Pekingu u svih osam disciplina na izbornom natjecanju za američku reprezentaciju, nedavno održanom u Omahi u državi Nebraska. Da bi prestigao Marka Spitza, Phelps kaže da treba pobijediti samo jednog protivnika, samog sebe.

"Nikad ne znaš što se može dogoditi, jedino se brinem za samog sebe. Ako se uspijem maksimalno pripremiti, to je sve što mogu uraditi. Pokušavam se pripremiti i plivati što brže mogu."

Kad mu je bilo 15, Phelps je prvi put okušao međunarodno natjecanje na Olimpijadi 2000-te u Sydneyu, postavši tako najmladđi američki reprezentativac u plivanju još od 1932-ge. Godinu kasnije Michael Phelps otpočeo je napad na svjetske rekorde, postavši najmlađi rekorder na 200 metara leptir. Na sljedećoj Olimpijadi 2004.godine u Ateni, Phelps je postao prvi olimpijac s 8 osvojenih medalja na igrama bez bojkota - šest zlata i dva srebra.

Na svjetskom prvenstvu 2007-me Phelps je postavio četiri svjetska rekorda i osvojio sedam zlatnih medalja postavši najuspješniji plivač u povijesti svjetskih prvenstava. Phelps kaže da su ga njegov uspjeh i iskustvo dobro pripremili za Peking.

"Sad sam puno opušteniji nego što sam to bio pred Olimpijadu 2004-te. Sve ovo što sam prošao kroz u protekle četiri godine malo me bolje pripremilo za ovu Olimpijadu te da uistinu razumijem što me čeka. Prije Atene bio sam potpuno nespreman, nisam imao pojma što očekivati."

Phelps je počeo s plivanjem kao sedmogodišnjak. Četiri godine kasnije počeo je raditi s trenerom Bobom Bowmanom u njegovu klubu u Baltimoreu u državi Maryland. Bowman mu je i dalje trener i kaže da je njegov napredak u posljednje četiri godine posebice impresivan.

"Dvije stvari u kojima je Michael najviše napredovao su njegova tjelesna snaga, nakon Atene počeli smo s vrlo intenzivnim programom snage, a jako je napredovao u plivanju prsnim stilom. To mu je u Ateni bila slaba točka da bi danas u tome bio posebice jak."

Michael Phelps biti će jedan od najzauzetijih sportaša u Pekingu, gdje će nastupati u šest pojedinačnih utrka i možda tri štafete u devet dana. Uključujući kvalifikacijske utrke moglo bi se desiti da pliva u dvadeset utrka. No, na kraju bi Phelps mogao biti sportaš s najviše odličja u olimpijskoj povijesti.

XS
SM
MD
LG