Linkovi

Rice: Državnost Kosova morat će prihvatiti i njezini protivnici


Američka državna tajnica Condoleezza Rice sastala se u Washingtonu s predsjednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom i premijerom Hašimom Tachijem.

Nakon razgovora, čelnica američke diplomacije izjavila je da Kosovo diplomatski priznaje sve veći broj država te da je državnost bivše jugoslavenske pokrajine 'činjenica' koju će s vremenom njezini protivnici morati prihvatiti. Gospođa Rice je dodala da je Kosovo priznalo više od 40 država – najveći dio članica NATO saveza i Europske unije te neke azijske i srednjeistočne zemlje.

Njihov će broj biti još veći – dodala je Condoleezza Rice.

Ona je ponovila da je Washington odlučan i materijalno pomoći novoj državi na Balkanu, a svoje je goste pozvala da izgrade multi-nacionalnu demokratske državu, koju će na kraju prihvatiti i njezini sadašnji protivnici.

Predsjednik i premijer Kosova zahvalili su Sjedinjenim Državama na podršci te su izrazili odlučnost da grade stabilnu i demokratsku državu koja će imati prijateljske odnose sa svim svojim susjedima.

Fatmir Sejdiju i Hašim Thaci sastaju se u ponedjeljak u Bijeloj kući s predsjednikom Bushom.

******

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon zatražio je od čelnika misije UN-a na Kosovu da počnu s reorganizacijom – jer, kako je rekao – zbog promijenjene situacije, UNMIK više nije efikasan u sadašnjem obliku.

Od kako je Kosovo u veljači proglasilo državnost, vlasti u Prištini preuzele su mnoge ovlasti koje je prije obavljala mirovna misija UN-a. Srbi na sjeveru Kosova odbili su primjenjivati zakone koje je uvela Priština i stvorili su vlastite, paralelne strukture vlasti.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda zatražio je od UNMIK-a da surađuje s nedavno uspostavljenom misijom Europske unije na Kosovu, koja će preuzeti dodatne dužnosti, u dogovoru sa svjetskom organizacijom.

Predstavnici NATO saveza, Europske unije i Ujedinjenih naroda u Bruxellesu su zajednički razmotrili situaciju i složili se u vezi potrebe bliskog koordiniranja.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon sastaje se danas u New Yorku sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem kako bi ga obavijestio o daljnjim koracima u reorganizaciji UNMIK-a.

XS
SM
MD
LG