Linkovi

Američki avioprijevoznici ukidaju neke luksuzne usluge kako bi uštedjeli na gorivu


Cijene nafte nekoliko su puta posljednjih tjedana rušile rekorde. Američki avioprijevoznici smanjuju teret koji prevoze u zrakoplovima, tako što ukidaju neke luksuzne usluge zbog kojih inače moraju prevoziti dodatni teret. U međuvremenu američki Kongres razmatra zakonske prijedloge za koje neki kažu da će pomoći u stabiliziranju cijene nafte.

Putnici američke zrakoplovne kompanije U.S. Airways više neće tijekom leta moći gledati filmove. Ovaj avioprijevoznik kaže da će uštedjeti oko 250 kilograma tereta po zrakoplovu ako ukloni opremu za prikazivanje filmova i slušanje glazbenih sadržaja. To bi trebalo rezultirati uštedom goriva od 10 milijuna dolara godišnje za ovu kompaniju. Jedan prijevoznik montirao je u zrakoplove lakša sjedala, a neki drugi razmatraju reklamne magazine kompanije sa smanjenom težinom.

American Airlines će početi koristiti naljepnice s imenom, umjesto da bojom nariše zaštitni znak kompanije na trupu zrakoplova, čime će se uštedjeti oko 200 kilograma po zrakoplovu. Zrakoplovi kompanije Jet Blue letjet će sporije. Produžavajući let za dvije minute, ovaj prijevoznik očekuju uštedu od 13 milijuna dolara godišnje.

Zagovornici avio industrije poput kapetana Johna Pratera iz Pilotske udruge civilnih avioprijevoznika kažu da su rekordne cijene nafte izazvale krizu. "Ovdje smo da bismo poslali S.O.S. signal zbog cijena nafte".

Zagovornici avio industrije okrivljuju spekulante za podizanje cijena nafte na rekordne razine. I traže od Kongresa da uspostavi tzv. "ograničenje zaliha". To ograničenje bi spriječilo spekulante da ne stvaraju zalihe ugovora o kupnji nafte i tako manipuliraju njenu cijenu. Poslušajmo analitičara robne trgovine Mikea Mastrersa. "Novac pokreće tržišta i ako uklonite dio novca, cijena će pasti".

James May iz Udruge za zračni transport kaže da bez ograničavanja zaliha i nižih cijena goriva, zrakoplovna industrija trpi gubitke. "Već smo objavili zatvaranje 30 tisuća radnih mjesta. To je početak, ne kraj".

Zagovornici avio industrije utemeljili su i web sajt kako bi se uspješnije zalagali za promjene. Ovdje u Sjedinjenim Državama Amerikanci mogu slati pisma članovima Kongresa tražeći zakonsku mjeru kojom bi se ograničile spekulacije. Kao dodatak tomu, deseci direktora zrakoplovnih kompanija uputili su pisma potrošačima tražeći od njih da poduzmu akciju. Kongres razmatra reformsku mjeru koju su predložili senator Joseph Lieberman i senatorica Susan Collins.

Joseph Lieberman: Imali smo slučaj gdje je jedan stručnjak svjedočio kako je povećana razina spekulacija dodala možda i do između 40 i 60 dolara u cijenu barela nafte.

Susan Collins: Naš je cilj da imamo robne burze koje su transparentne, konkurentne, na kojima se svi mogu ravnopravno nadmetati i koje su efikasno kontrolirane.

Stručnjaci kažu da je sad prosječna cijena avionske karte u jednom smjeru 190 dolara. Sama cijena goriva u tom iznosu jest 138 dolara. I zbog toga – kažu stručnjaci – zrakoplovne kompanije ne ostvaruju dostatnu zaradu. Isti stručnjaci dodaju kako ne očekuju da bi eventualno smanjenje cijene goriva eliminiralo sve probleme avioprijevoznika. Međutim, pomoglo bi povećavanju profita.

XS
SM
MD
LG