Linkovi

Trebaju li djeca uzimati lijekove protiv kolesterola?


Nedavno je grupa medicinskih stručnjaka američke Akademije za pedijatriju, evaluirala literaturu povezanu sa ranim otkrivanjem bolesti srca i faktorima rizika ovog stanja. Doktorica Janet Silverstein je bila jedan od učesnika. Kaže nam da su pronašli jako puno dokaza da se nastajanje bolesti srca može otkriti već i kod djece, od kojih su neka bila 8 godina stara. Logično je stoga pretpostaviti da će se bolest kod te djece očitovati puno ranije u dobi odrasle osobe, nego kod onih odraslih osoba kod kojih znakovi nisu postojali u djetinjstvu.

"Važno je naglasiti da čak i kada su ova djeca u kasnijoj dobi života promijenila životne navike i počela živjeti zdravije, promjene na krvnim žilama i srcu su i dalje postojale."

Rezultati su rezultirali naputkom koji je ova vrlo cijenjena grupa stručnjaka dala pedijatrima diljem Sjedinjenih Država rekavši im da je važno što ranije otkriti djecu koja imaju predispoziciju za nastanak bolesti srca. Pretrage bi se trebale napraviti između dvije i deset godina starosti.

"Ozbiljan je ovo problem kojim se moramo početi baviti već u ranom djetinjstvu. Treba se što prije odreći stereotipnog shvaćanja da se kolesterolni plakovi na krvnim žilama pojavljuju samo kod pedesetogodišnjaka, šezdesetogodišnjaka i sedamdesetogodišnjaka. Ove se promjene vide već i kod male djece."

Rad je objavljen u stručnom časopisu Pediatrics.

XS
SM
MD
LG