Linkovi

Bivši naftaš upozorava na energetsku krizu


U video porukama na televiziji i internetu, T. Boone Pickens upozorava Amerikance na predstojeću energetsku krizu.

"Dosta je priče, sada nam je potrebno djelovanje i plan. To bi trebao biti najvažniji prioritet novog predsjednika i sljedećeg saziva Kongresa. Ja sam T. Boone Pickens. Bio sam naftaš cijeli svoj život, no iz ove situacije se ne možemo izvući bušenjem."

U svojoj kampanji Pickens navodi da Sjedinjene Države godišnje šalju 700 milijardi dolara u inozemstvo proizvođačima nafte, jer američka proizvodnja daleko zaostaje za domaćom potražnjom. U predavanju na Interneta Pickens objašnjava da se potrošnja nafte može smanjiti zamjenom 22 posto generatora na pogon zemnim plinom, s onima koje koriste turbine na vjetar. Tako ušteđeni zemni plin koristio bi se za pogon vozila.

Pickens kaže da bi se time za 38 posto smanjio uvoz nafte, što bi po današnjim cijenama godišnje uštedjelo 300 milijardi dolara. Međutim Pickens je naljutio mnoge svoje kolege naftaše rekavši da se problem ne može riješiti dodatnim domaćim bušotinama nafte. Brian Kennedy iz Instituta za energetska istraživanja kaže da Pickens pretjeruje kada omalovažava ideju o povećanju domaće proizvodnje nafte.

"Iskreno govoreći, mislim da je njegova poruka zavaravarujuća. Moramo povećati sve ekonomski isplative oblike proizvodnje energije, nove bušotine zasigurno igraju svoju ulogu u tome. Mi ćemo još dugo vremena imati ekonomiju baziranu na petrokemiji. Ako ćemo se pretvarati da to nije tako, samo da bi se osjećali dobro, to bi moglo biti vrlo bolno za naše ekonomiju i naše potrošače."

Pickensov plan o prebacivanju vozila na plinski pogon također je pod udarom kritika. Proizvođači automobila još nisu prihvatili tu ideju unatoč brojnim pokušajima Pickensa da ih u to uvjeri. Zemni plin također ima ograničene zalihe, tvrdi Gal Luft, direktor Instituta za analizu globalne sigurnosti, te da nije baš jasno u čemu je strateška prednost prebacivanja milijuna automobila s jedne problematične vrste goriva na drugu. Prema njemu široka uporaba zemnog plina bi ubrzo opet dovela do ovisnosti o uvozu, te smatra da bi bolja strategija bila smanjene ovisnosti o fosilnim gorivima promoviranjem široke lepeze zamjenskih energenata.

"Otvorimo tržište i dajmo različitim izvorima energije da se međusobno natječu. Kad postoji natjecanje, samo tržište će odabrati onaj energent koji je najekonomičniji i koji ćemo, nadam se, moći proizvoditi u Americi."

Energija je postala vruća tema ovogodišnjih američkih predsjedničkih izbora. T. Bonne Pickens je među onima koji žele da se tom pitanju posveti i još veća pažnja. On se planira sastati s dužnosnicima u Washingtonu u cilju promidžbe svojeg programa, te se uzda da će mu reklamna kampanja donijeti podršku javnosti.

XS
SM
MD
LG