Linkovi

Predsjednik Bush pojačava pritisak na Kongres oko eksploatacije domaće nafte


Predsjednik Bush pojačava pritisak na Kongres po pitanju eksploatacije domaće nafte. Kako bi se nastavilo istraživanje i moguća eksploatacija nafte u podmorju i Kongres i predsjednik moraju ukloniti postojeće zabrane. Jednu je postavio Kongres, a drugu, izvršnu uredbu, potpisao je predsjednikov otac George Herbert Walker Bush 1990. godine.

Obje su donesene u vrijeme kad su ekološke bojazni zbog mogućih naftnih bušotina u podmorju bile naglašene. Predsjednik Bush vjeruje da s novom tehnologijom i većom potrebom za domaćom naftom, postojeće zabrane treba ukinuti. Predsjednik je najprije htio da Kongres preuzme inicijativu. No njegov poziv zakonodavnom tijelu nije dao rezultat. Stoga se predsjednik odlučio na prvi korak i ukidanje izvršne uredbe kako bi pritisnuo zakonodavce na akciju.

"S ovim korakom ograničenje izvršne grane vlasti je uklonjeno. To znači da sada između Amerikanaca i velikih zaliha nafte stoji samo jedno – akcija američkog Kongresa."

Predsjednik Bush istaknuo je da je dosadašnje oklijevanje Kongresa da djeluje u navedenom smjeru neprihvatljivo te je dodao da Amerikanci zaslužuju bolje dok cijene energenata rastu.

"Sada je Kongres na potezu. Demokratski čelnici mogu pokazati da su konačno čuli frustracije Amerikanaca time što će poduzeti sličnu akciju te ukinuti kongresnu zabranu na bušenje u podmorju i usvojiti odgovarajući zakon kojim bi se dopustila odgovorno traganje za naftom."

Predsjednik također traži da Kongres, unatoč žestokom protivljenju ekologa, otvori za eksploataciju nafte zaštićeno prirodno područje Aljaske.

"Sada je vrijeme za akciju. Ovo je teško razdoblje za milijune američkih obitelji. Svaki dodatni dolar koji troše na benzin dolar je manje u hrani i ušteđevini za financiranje visokog obrazovanja njihove djece. Oni su s pravom ljuti zbog toga što Kongres odbija prihvatiti zdravo razumsko rješenje."

No čelnici Demokratske stranke na Capitol Hillu kažu da će predsjednikov plan pomoći naftnim kompanijama znatno više nego građanima. Čelnik demokratske većine u Senatu, Harry Reid, kaže da dodatno otvaranje područja za eksploataciju nafte neće riješiti energetske probleme Sjedinjenih Država. Oni, tvrdi on, već imaju pravo pristupa velikim prostranstvima na kojima ne tragaju za naftom.

"Demokrati su predani i dugoročnim i kratkoročnim rješenjima naše naftne krize. Trebamo bolje koristiti postojeće resurse i investirati više u čista goriva koja su alternativa nafti."

Odgovor predsjednice Zastupničkog doma, demokratkinje Nancy Pelosi, bio je kategoričan: plan Bijele kuće je prijevara te se njime želi pomoći velikim naftnim kompanijama, tvrtdi Pelosi. Ona je pozvala predsjednika da još jednom pusti na tržište dio nafte iz američkih strateških rezervi, korak koji je Bushova administracije već ranije odbila.

XS
SM
MD
LG