Linkovi

Prošle godine povećan broj deportacija iz SAD za 44 posto


U prošlogodišnjem izvješću američke Službe za imigracijske i carinske poslove navodi se podatak da je broj deportacija povećan za 44 posto, a taj broj će i dalje rasti s obzirom na pooštreni stav američke vlade prema ilegalnoj imigraciji.

Peter Smith, specijalni agent američke Službe za imigracijske i carinske poslove, odgovoran za područje New Yorka, kaže da je do ovakvog značajnog porasta u broju deportacija došlo zbog nedavnog proširenja ovog ureda. Dodaje da, kao ‘najduža istražiteljska ruka’ američkog Ministarstva domovinske sigurnosti, ovaj ured sada ima više agenata i više opreme, te veću podršku u Kongresu. Peter Smith kaže da je Ministarstvo domovinske sigurnosti postavilo borbu protiv ilegalnog useljenja kao svoj prioritet prije više od tri godine, no da je trebalo proći neko vrijeme da bi se vidjeli konkretni rezultati.

Podaci Službe za imigracijske i carinske poslove pokazuju da je u 2007. godini deportirano 280 tisuća ljudi, a godinu dana prije 186 tisuća. Što je dovelo do tako velikog skoka? “Primijetili smo priličan porast u našim jedinicama za uhićenje, kao i onima za deportaciju, te u stvarnom procesu vraćanja ljudi u njihove zemlje. Ministarstvo domovinske sigurnosti kupilo je zrakoplove i sklopilo ugovore s nekim zatvorima tako da danas te ljude možemo provoditi kroz sustav brže i učinkovitije.”

Obraćajući se stranim novinarima u New Yorku, Smith je izjavio da je dodatni razlog za povećani broj deportacija veći broj sudaca koji su ih sudskim postupcima odredili. Smith kaže da je protuzakonita imigracija uvijek važan problem za Službu za imigracijske i carinske poslove, ali da je s nadolazećim izborima za američkog predsjednika taj problem dobio na važnosti. “Imigracija je vjerojatno najveća, najvruća tema u našim predsjedničkim izborima. Na američkim TV programima, CNN-u, FOX-u, CBS-u, ABC-u – bilo koji od njihovih večernjih priloga obično se dotiče i problema s ilegalnim useljenicima. To će uvijek biti vruća tema.”

Smith kaže da proces uhićenja i deportiranja osoba koje su nezakonito ušle u zemlju može potrajati mjesecima, ponekad i godinama. On očekuje da će se broj tih osoba i dalje povećavati, osobito sljedećih nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG