Linkovi

Američka mornarica ponovno formira Četvrtu flotu


Američke oružane snage aktiviraju svoje pomorsko zapovjedništvo za Latinsku Ameriku i Karibe koje nije bilo aktivno od Drugog svjetskog rata. Dužnosnici kažu da ponovno fomiranje Četvrte flote ne mijenja misiju američke mornarice u regiji. No neki regionalni čelnici pribojavaju se pojačane američke nazočnosti.

Načelnik američkog Južnog zapovjedništva, admiral James Stavridis, predvodio je svečanost ponovnog fomiranja Četvrte flote sa sjedištem u Mayportu, na Floridi. Ta flota originalno je uspostavljena 1943. godine kako bi štitila Sjedinjene Države od neprijateljskih brodova i podmornica te je umirovljena nedugo nakon II svjetskog rata. Od tada, Druga flota, sa sjedištem u saveznoj državi Virginiji, bila je nadležna za mornaričke operacije u Atlanskom oceanu. No vojni dužnosnici kažu da je došlo vrijeme za obnavljanje zapovjedništva Četvrte flote u čijoj bi nadležnosti bile operacije u području Kariba i Latinske Amerike poput zajedničkih vježbi, operacija za zaustavljanje krijumčara droga i humanitarnih operacija.

Pukovnik Myers Vazquez, glasnogovornik Južnog zapovjedništva, kaže da ovakva odluka reflektira intenziviranje pomorskih aktivnosti proteklih godina. Među tim operacijama bila je posjeta mornaričke bolnice 12 latino-američkih i karipskih zemalja gdje je pružana besplatna medicinska skrb, a prošle godine u područje je uplovio i nosač zrakoplova George Washington koji je sudjelovao u godišnjoj vježbi usmjerenoj na jačanje veza s partnerskim pomorskim snagama. Neki latino-američki čelnici, međutim, vide ove aktivnosti kao novi američki vojni ulazak u hemisferu.

Na nedavnom trgovinskom summitu, predsjednik Venecuele Hugo Chavez izjavio je da bi američko pomorsko zapovjedništvo moglo predstavljati prijetnju izvorima nafte te zemlje.

Chavez kaže da latino-američki čelnici trebaju pitati Sjedinjene Države kakvi su planovi Četvrte flote te je dodao da je on vidi kao prijetnju. Slične izjave dali su i bivši kubanski predsjednik Fidel Castro te predsjednik Bolivije Evo Morales. Američki vojni dužnosnici odbacuju takve tvrdnje dodajući kako Četvrta flota neće imati nikakve nove misije niti će dovesti nove brodove u regiju. Nosač zrakoplova George Washington, pojašnjavaju oni, prošao je kroz latino-američke vode dok je bio na putu ka novoj matičnoj luci u Japanu.

General Barry McCaffrey, načelnik Južnog zapovjedništva krajem 1990-tih, kaže da kritike ljevičarskih čelnika ne iznenađuju, ali da nije vjerojatno da će takve izjave dovesti do napetosti u pomorskim vezama s drugim zemljama. "Vjerujem da će profesionalne mornaričke snage Latinske Amerike pozdraviti povećanje suradničke pomorske nazočnosti koju imamo u regiji".

Pa ipak ljevičarski čelnici ipak mogu imati utjecaja diljem Latinske Amerike i šire. Frank Mora, profesor je na Nacionalnom ratnom koledžu. On kaže da navedene kritike mogu stvoriti nedoumicu oko američkih vojnih ciljeva. "Vjerujem da je to pitanje javne diplomacije i izazov za Sjedinjene Države da ne dopuste Chavezu, Moralesu i Fidelu Castru da oni, u očima javnosti definiraju, razloge i motivaciju za obnavljanje Četvrte flote. Očito je da njihove tvrdnje nisu točne".

Mora kaže da je obnavljanje Četvrte flote prvenstvo motivirano proračunskim i zapovjednim razlozima unutar Pentagona, a ne političkim razlozima u području Latinske Amerike.

XS
SM
MD
LG