Linkovi

Američko Ministarstvo financija predviđa 'hitnu pomoć' za Fannie Mae i Freddie Mack


Američka administracija poduzima hitne mjere potpore za dvije najveće hipotekarne financijske kuće u zemlji, Freddie Mac i Fannie Mae, koje jamče gotovo polovicu stambenih kredita u Sjedinjenim Državama u vrijednosti koja premašuje pet bilijuna dolara.

Planom je predviđeno da Kongres proširi postojeće linije kreditiranja za Freddie Mac i Fannie Mae, te omogući ministarstvu financija da otkupljuje obveznički kapital tih kompanija ako se ukaže potreba.

Vrijednost dionica Freddie Mac and Fannie Mae prošloga je tjedna pala gotovo 50 posto, uslijed bojazni od njihove moguće nesolventnosti.

"Fannie Mae i Freddie Mac igrali su središnju ulogu u našem stambenom financijskom sustavu i moraju to nastaviti činiti i dalje, u sadašnjem obliku kao dionička društva" – riječi su ministra financija Henry Paulsona. Američka središnja banka najavila je da će Fannie Maeu i Freddie Macu posuditi dodatna sredstva ako bude potrebno.

Te dvije tvrtke, koje je krajem tridesetih godina prošlog stoljeća osnovala država da se omogući kupovina kuća ili stanova siromašnijim građanima, danas osiguravaju stambene kredite ili jamče hipoteke i druge kreditne pakete. Kao preuzimatelji hipoteka, Fannie Mae i Freddie Mac moraju isplatiti kredite bankama kada kućevlasnici počnu kasniti s plaćanjem, što je u Americi sve češća pojava.

Freddie Mac treba prodati tri miljarde svog kratkoročnog duga, što će biti ključni test povjerenja bankarskog sustava u tu tvrtku.

Financijsko tržište u Sjedinjenim Državama očekuje i rasplet oko kalifornijske hipotekarne kuće IndyMac, koju su u petak preuzele savezne vlasti, što bi mogao biti drugi najveći bankovni kolaps u američkoj povijesti, no za danas je najavljeno otvaranje svih podružnica IndyMac banke.

XS
SM
MD
LG