Linkovi

Washington poziva Sudan da se 'suzdrži od naglih reakcija'


Međunarodni kazneni sud objavio je optužnicu protiv predsjednika Sudana Omara al-Bašira, koji je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, koji su se – kako se navodi – optužnici – dogodili u sudanskoj regiji Darfur.

Glavni tužitelj Kaznenog suda Luis Moreno-Ocampo izjavio je da je sudanski čelnik odgovoran za kampanju ubojstava, silovanja i nasilnih deportacija protiv tri sudanska plemena, koja obitavaju na teritoriju Darfura.

Tužitelj je zatražio od tročlanog sudskog vijeća da objavi nalog za uhićenje sudanskog predsjednika, kako bi se spriječila nova nasilja. Vlada Sudana ne priznaje Međunarodni kazneni sud, no objavila je da će nastaviti sudjelovati u mirovnom procesu te da će zaštiti mirovne snage Ujedinjenih naroda koje se nalaze na njezinom teritoriju. Procjenjuje se da je od 2003. u Darfuru ubijeno više stotina tisuća ljudi.

Sjedinjene Države pozvale su vladu Sudana da se suzdrži od prenaglih reakcija, nakon što je predsjednik Bašir optužen za genocid.

Glasnogovornik američke diplomacije Sean McCormack izjavio je da će Washington podrobno analizirati optužnicu, koja se odnosi na odgovornost predsjednika Sudana za događaje u zapadnoj regiji njegove zemlje, Darfuru.

Iako Amerika ne sudjeluje u radu Međunarodnog kaznenog suda – rekao je McCormack – Washington je u niz navrata izjavljivao da se u Darfuru dogodio genocid, te podržava pozivanje na odgovornost počinitelja ratnih zločina. Sean McCormack je također izjavio da je Washington svjestan da su zapadni diplomati u Sudana od danas u težoj situaciji, te je poduzeo mjere kako bi zaštitio svoje diplomate u Kartumu, glavnom gradu Sudana.

XS
SM
MD
LG