Linkovi

Hrvatska u Uniji za Mediteran


Čelnici više od 40 zemalja Europe, Srednjeg istoka i Sjeverne Afrike okupili su se u Parizu na inauguralnom sastanku Unije za Mediteran. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy začetnik je ideje o skupu na kojem će dominirati teme intenziviranja srednjoistočnog mirovnog procesa, klimatskih promjena, energije, migracija i izvora vode.

Sarkozy je u svom današnjem govoru pozvao zemlje mediteranskog kruga da se povedu za europskim modelom pomirenja i integracije koji je nastao nakon II svjetskog rata. Egipatski čelnik Hosni Mubarak, koji je sa Sarkozyem supredsjedatelj skupa, poručio je okupljenim čelnicima da moraju zajedno raditi na izazovima obrazovanja, sigurnosti hrane, zdravstva i socijalne skrbi.

Kako javljaju hrvatski mediji, Hrvatska je primljena u Uniju za Mediteran u paketu s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Monacom.

"Hrvatska zbog svog zemljopisnog položaja i povijesno-kulturnog nasljeđa, 'mediteranizam' drži važnom komponentom svog identiteta i stoga iskazuje trajni interes za aktivnim djelovanjem na Mediteranu", rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković. Šef hrvatske diplomacije sudjeluje na ministarskom sastanku koji prethodi sastanku šefova država ili vlada 43 zemlje, na kojem će biti pokrenut Barcelonski proces - Unija za Mediteran. Hrvatsko izaslanstvo predvodi predsjednik Stjepan Mesić.

XS
SM
MD
LG